Випічка з полуницею: чотири «географічні» рецепти

20.06.2021 16:00 Корисно
Фото: 1000.menu Фото: 1000.menu
Ці страви народились у різні часи та в різних країнах. Спробуйте їх приготувати – влаштуйте своїм близьким такий собі гастротур: не виходячи з дому, побувайте у віденській кав’ярні, де завжди знайдеться струдель, скуштуйте на паризькому Монмартрі в затишному кафе клафуті та спробуйте справжній нью-йоркський чизкейк. Зрозуміло, з полуницею…

Клафуті з полуницею

Клафуті – французький десерт, який поєднує в собі і запіканку, і пиріг. Фрукти в солодкому рідкому яєчному тісті, схожому на млинцеве, запікаються в формах для запіканок. У змащену жиром форму для випічки спочатку кладуть фрукти, а потім заливають їх тістом.

Знадобляться: полуниця – 350 г, молоко – 400 мл, борошно – 4 ст. л., яйце – 4 шт., ванільний цукор – 1 упаковка, цукор – 4 ст. л., масло вершкове – для змащування форми.

Ягоди почистити і вимити. Форму вистелити пергаментом, зайві краї обрізати, дно і боки змастити товстим шаром вершкового масла. На дно форми викласти полуницю, посипати зверху 1 ст. л. цукру, щоб вона трохи пустила сік. Тепер готувати заливку: в глибокій мисці збити міксером яйця з цукром, що залишився, і ванільним цукром та додати в цю суміш борошно і молоко (заливка повинна вийти доволі рідкою).

Полуницю в формі залити молочно-яєчною сумішшю і поставити в розігріту духовку. Запікати клафуті 30 хвилин. Необхідно, щоб суміш застигла і не була рідкою.

Струдель з полуницею з листкового тіста

Слово «стpудeль» дocлівнo пepeкладаєтьcя як вир, пучинa, виxор. Ця випічкa родом з Австрії, і перші друковані peцeпти його дaтуютьcя кінцем XVII століття. Традиційно це доволі складна страва з витяжного тіста, але можна приготувати спрощений варіант – з листкового замороженого тіста.

Знадобляться: тісто листкове прісне – 300 г, полуниця – 300 г, горіхи волоські – 2 ст. л., цукор – 1–2 ст. л., жовток яєчний – за бажанням, цукрова пудра – за бажанням, борошно – 2–3 ст. л.

Полуницю помити, видалити хвостики, розрізати ягоди на чотири частини і викласти на паперові серветки, щоб зійшла зайва вода.

Горіхи підсушити кілька хвилин на сухій сковороді, порубати ножем не дуже дрібно.

Присипати дошку борошном, розкласти тісто, розкачати качалкою. Викласти на тісто нарізану полуницю і посипати спочатку цукром, а потім – рубаними горіхами. Загорнути тісто у рулет і защипнути краї, щоб начинка не витікала.

Спробуйте також: Полуниця: готуємо десерти

Перекласти струдель з полуницею з листкового тіста на деко (його можна вистелити пергаментом, присипаним борошном) і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 2025 хвилин. Якщо бажаєте красиву рум’яну скоринку, потрібно змастити верх струделя збитим жовтком. Подаючи на стіл, посипати цукровою пудрою.

Полуничний чизкейк у мультиварці

Вважається, що чизкейк родом зі Стародавньої Греції. У Британію його рецепт привезли римські солдати під час завоювання, а вже звідти рецепт з першими переселенцями «перебрався» в Америку, де збагатився сиром «Філадельфія». Але ми сьогодні будемо готувати осучаснений варіант – у мультиварці із сиром «Маскарпоне».

Фото: smak.ua

Знадобляться: печиво – 150 г, масло вершкове – 100 г, сир «Маскарпоне» – 400–500 г, яйце – 2 шт., ванільний цукор – 100 г, полуниця – 250 г, желатин – 1 ст. л., вода – 2 склянки.

Печиво подрібнити в блендері, масло розтопити, змішати їх і викласти у форму густим шаром на папір для випікання.

Змішати маскарпоне, яйця, ванілін і цукор. За бажанням додати ще шматочки полуниці. Вилити масу другим шаром і поставити на режим «випічка» на 50 хвилин, а потім, не відкриваючи, ще на годину в режимі «підігрів».

Поки чизкейк випікається, приготувати желе. Полуницю подрібнити у блендері, додати желатин, розчинений у воді. Вилити це все на остиглий верхній шар і прибрати на 2 години в холодильник. Прикрасити чизкейк ягодами.

Мафіни з полуницею

Суто англійський кекс мафін готують по-різному, але цей – справжня насолода: пухкий, ніжний та водночас просочений завдяки секретному інгредієнту.

Фото: ye.ua

Знадобляться для 18–20 штук: для мафінів: вершкове масло (м’яке) – 200 г, цукор – 150 г, яйця – 4 шт., сметана – 50 г, сіль – дрібка, ванілін – 1 пачка,

борошно – 200 г, розпушувач – 10 г, кокосова стружка – 40 г, вівсяні пластівці швидкого приготування – 40 г, чорний шоколад – 70 г, полуниця – 200 г; для посипання: вівсяні пластівці – 1 ст. л., шоколадна крихта – 20 г, полуниця – 70 г.

У кожну формочку вставити пергаментний папірець для кексів (якщо у вас силіконові форми, то не потрібно).

Масло ретельно збити з цукром, сіллю та ваніліном, додати по одному яйцю. Потім влити сметану. Збити за допомогою міксера до однорідного стану. Всипати кокосову стружку і вівсяні пластівці та добре перемішати.

Просіяти борошно, змішане з розпушувачем, і теж добре перемішати.

Додати подрібнений на шматочки шоколад і полуницю, нарізану часточками і знову перемішати, але дуже обережно.

Перекласти тісто у формочки (заповнювати трішки більше, ніж на половину). Викласти зверху нарізані пластинки полуниці, посипати вівсяними пластівцями та шоколадною крихтою. Випікати за температури 150°С у режимі «верх-низ із конвекцією» або за 160°С без конвекції приблизно 45–60 хвилин.

Дати мафінам охолонути, прикрасити полуницею і листочками меліси чи м’яти.

Спробуйте також: Полуниця на зиму: без цукру, смажена та з імбиром – три найоригінальніші рецепти сезону