Маринуємо огірки
Консервовані огірки — дуже популярний вид зимової консервації. Ділимося з вами декількома рецептами.
Мариновані огірки з кетчупом «Чилі» порізані
фото womanadvice.ru
Огірки з кетчупом «Чилі», замариновані на зиму в літрових банках за рецептом без стерилізації, виходять найсмачнішими, з кисло-солодким смаком, помірно хрусткими і трохи гострими.
Знадобляться (на 2 літрові банки):
огірки середні – 1 кг;
кетчуп «Чилі» – 150 г;
оцет (9 %) – 90 мл;
часник – 1 головка;
цукор – 150 г;
сіль кухонна без добавок – 17 г;
зонтики кропу, листя хрону, лавровий лист – за смаком,
чорний гострий перець горошком – кілька штук,
чиста вода – 1 л.
Банки помити, простерилізувати. На дно кожної банки викласти парасольки кропу або листик хрону (можна все разом). Огірки помити, перекласти в таз і залити чистою прохолодною водою на 1 годину, потім воду злити, кінчики огірків обрізати з обох боків. Порізати огірки круглими скибочками завтовшки приблизно 1 см, зубки часнику почистити й порізати тонкими пластинками. Наповнити банки порізаними огірками приблизно по плечики, залити окропом і залишити на кілька хвилин, потім злити рідину в каструлю, додати кетчуп «Чилі», цукор, сіль, спеції, довести до кипіння, влити оцет, зняти з вогню. Залити маринадом огірки майже до країв, закатати, перевернути й укутати, дати постояти до повного охолодження. Зберігати в темному прохолодному місці.
Мариновані огірки з лимонною кислотою
фото jisty.com.ua
Завдяки гірчиці огірки мають приємний пряний смак. На смак виходять трохи гострими і трохи хрусткими, помірно солодкими.
Знадобляться (на літрову банку):
огірки невеликі – 1 кг,
часник – 3–4 зубки,
зерна гірчиці (сухі) – 0,5 ч. л.,
лавровий лист – 2–3 шт.,
цукор – 2 ст. л.,
сіль (крупного помелу) – 1 ст. л.,
духмяний перець – 4 шт.,
лимонна кислота – 1 ч. л.,
вода – 1 л,
кріп – 3–4 гілочки.
Огірки витримати 4 години у воді — так огірочки стануть хрусткими і міцними. Потім помити огірочки під проточною водою і зрізати кінчики з обох боків. На дно заздалегідь стерилізованої банки викласти помитий кріп, часник, лавровий лист, зерна гірчиці та духмяний перець. Зверху щільно укласти підготовлені огірки. Довести воду до кипіння, залити нею огірки в банці, накрити кришкою і дати постояти 15 хвилин, потім вилити в каструлю, додати у воду сіль, цукор, дати закипіти, залити цим розчином огірки в банці, посипати зверху лимонною кислотою, закатати, трохи прокрутити банку, щоб розчинилася лимонна кислота, перевернути банку догори дном і укутати. Після охолодження зберігати в темному місці.
Кількість солі, цукру та лимонної кислоти розрахована на 1 л води.
Швидкі малосольні огірки з лимоном
фото gotovim-doma.ru
Якщо хочеться смачненьких огірочків тут і зараз, стануть у пригоді швидкі малосольні огірки, які можна їсти вже через півгодини після приготування.
Знадобляться:
огірки свіжі – 3–4 шт.,
лимон – 1 шт.,
кріп свіжий – 3–4 гілочки,
сіль – 4 щіпки,
спеції – за смаком.
Огірки помити, кінчики огірків обрізати. Кожен огірок розрізати на 4–5 брусочків або кружальцями. Покласти підготовлені огірки у пластиковий контейнер або пакет, додати сіль, помитий і порізаний кріп, спеції і сіль. Лимон помити, обдати окропом, відрізати кілька скибочок і видавити сік в огірки. Шматочки лимонів теж можна покласти до огірків для більш яскравого смаку та аромату. Закрити щільно контейнер або пакет, добре струснути й дати трохи полежати — 15–30 хвилин. Після спливання цього часу огірки готові до вживання.