Наповнювачі зимового одягу: що повинно бути всередині, щоб було тепло

03.12.2023 13:10 Корисно

Вже давно минули ті часи, коли було три варіанти: пух, ватин та синтепон. Наука та виробництво не стоять на місці, з’являються нові суперсучасні, навіть космічні матеріали, які використовують у найзвичайнісіньких речах,  зокрема у виготовленні одягу.

Які вимоги ми висуваємо до зимового верхнього одягу? Теплий, легкий, зручний, нескладний у догляді, а жінки додадуть: елегантний. Економні господині скажуть: «Щоб слугував довго та коштував не всі гроші світу». Поєднати все це в одній речі навряд чи можливо, тому варто розібратися в плюсах та мінусах кожного з наповнювачів, адже саме вони «відповідають» за всі ці якості. 

У різних груп населення трохи різне уявлення щодо пріоритетів у виборі зимового одягу. Якщо для чоловіків це міцність, зручність, довговічність, комфортність, то для дітей, які швидко ростуть, наповнювачем може бути синтепон або поліестер, а для малюків, які менше рухаються, – пух. Жінки ж мислять не лише категоріями «зручно – незручно», а ще й «красиво – некрасиво». Тому чим тонший та водночас тепліший наповнювач, тим краще, адже це дає можливість мати елегантніший та стрункіший вигляд. 

Почнемо з того, що вони діляться на дві великі групи: синтетичні та натуральні. 

Натуральні наповнювачі

З натуральними все зрозуміло – ватин зараз майже не використовується, від непряденої вовни виробники теж переважно відмовилися (вони важкі і складні в догляді). Тому найпоширеніші варіанти – це пух або пух, змішаний  з пір’ям у певному відсотку.
Довгий час саме пух був еталоном тепла та зручності. Зимові вироби з нього легкі, теплі, зручні та приємні, адже за умови, що він гарної якості та не змішаний з пером, пух «не парить». 
Однак пухові вироби, по-перше, швидко промокають та довго висихають. А ще вони доволі складні в догляді: потрібно бути уважними та обережними, щоб під час прання не утворилися збиті грудочки. До того ж, якщо сама річ пошита не дуже якісно, певні частини її стають пустими. Пух просиплеться в інші місця або пролазить через підкладку та псує зовнішній вигляд речей, які ви також одягли.
Ще один великий мінус – пух є алергеном. 

Читайте також: як одягнутися, щоб мерзнути менше

Синтетичні наповнювачі

Цей перелік буде набагато більшим, адже хіміки постаралися на славу.

Синтепон

Зимовий одяг з таким наповнювачем є економ-варіантом, бо синтепон вважається найбільш дешевим. Його виробляють, змішуючи синтетичні волокна під дією високих температур. Такий одяг не є легким і не завжди забезпечує потрібний захист від сильного вітру та великих морозів. А ще він не «дихає». Тому якщо ви багато часу проводите в громадському транспорті, є шанс пітніти. Також є шанс, що матеріал через кілька прань зіб’ється в грудки, а це погіршить теплові характеристики одягу. 

Поліестер

Виробляється з поліефірного волокна. Якщо порівнювати всі утеплювачі, то поліестер є компромісом ціни та якості: він відрізняється середньою вагою, щільною структурою. Також матеріал відомий дуже хорошою зносостійкістю, тому виріб з нього буде служити доволі довго. І доглядати за ним відносно легко, головне – уважно читати рекомендації на бирці та дотримуватись їх. 

Холофайбер

Це синтетичний аналог натурального пуху. Холофайбер – це волокна синтетичного походження, вони можуть мати вигляд як невеликої кульки, так і спіралі. Куртка на зиму з таким утеплювачем буде мати невелику вагу і дуже добрі теплоізоляційні властивості. 
До того ж холофайбер не накопичує воду і водночас пропускає повітря, дозволяючи тілу «дихати». Після прання одяг швидко набуває попередньої форми. Відмінне поєднання ціни та якості. 

Холософт

Сучасний матеріал високої якості, який може застосовуватися для наповнення дутих курток, що нагадують за зовнішнім виглядом пуховики. Водночас вироби не обтяжують фігуру додатковим об’ємом. 
Головна особливість – використовувані волокна не можуть мігрувати, повністю унеможливлюються деформації шарів під час розкрою. Куртка, утеплена холософтом, прослужить довго: під час прання він не буде збиватися та деформуватися.

Синтепух 

За здатністю «дихати» та за структурою нагадує пух, однак для його виготовлення беруть тільки синтетичні волокна. 
Синтепух не вбирає шкідливі речовини, грибок, пил, адже не вступає у реакцію із зовнішнім середовищем та на відміну від натурального пуху не є алергеном. 

Легкий у догляді: можна прати, швидко висихає. Має високу зносостійкість, тому часто використовується для курток, призначених для активного відпочинку.

Ізософт

Мембранний матеріал, який здатен витримати будь-який вплив вітру та дуже низькі температури. Не вбирає вологу, тому навіть за підвищеної вологості не буде намокати. В іншому схожий на холофайбер, але за вартістю дорожчий.

Термофін 

Більше підходить для альпіністів та завзятих зимових туристів. Термофін з’явився доволі давно і не має поки що аналогів. Для його виробництва застосовується біологічне волокно, яке відрізняється водовідштовхувальними, термоізоляційними властивостями. Зимовий одяг відрізняється легкістю, але дуже дорогий.

Тінсулейт

Цей наповнювач – космічний «прибулець» у прямому значенні цього слова: його використовували у куртках для космонавтів. Це поліефір із силіконовою структурою. Волокна скручуються в окремі спіралі, а навколо них є повітряний прошарок, що дозволяє гарантувати добрі теплоізоляційні характеристики. Куртки з тінсулейту мають невелику вагу та водночас високу теплоізоляцію, зручні в догляді – під час прання тінсулейт не утворює грудок. Але для повсякденного використання в умовах сучасних зим в Україні зимовий одяг з ним не є актуальними, окрім Карпатського регіону: за температури близько 0 організм може перегрітися. Та й вартість такого зимового одягу доволі висока. 

Автор: Ірина Мнішек