Як побороти мишей: переваги та недоліки основних методів

21.11.2023 18:20 Корисно
Фото: chasdiy.org Фото: chasdiy.org

Миші – це ті небажані гості, які можуть створити багато проблем у будинку або на подвір’ї. Вони псують продукти, завдають збитків житлу та переносять небезпечні хвороби. У людства є достатній досвід використання різних методів боротьби з мишами, і кожен з них має свої недоліки та переваги.

Якщо у кутках вашого будинку вночі чути шурхіт, а в повітрі є специфічний запах сечі, це точні ознаки того, що у домі завелися миші. До всього додається зіпсоване майно: гризуни ненажерливо поїдають не тільки запаси продуктів, але й «неїстівні» предмети – поліетиленові пакети, книги, одяг, електропроводку і навіть взуття. Ну і сліди перебування цих візитерів теж не радують господарів. 

Миші є переносниками таких захворювань, як лептоспіроз, сказ, туляремія, чума, холера, черевний тиф і паразитарні інфекції. Самі гризуні не хворіють на те, що переносять на своїх лапах, а передають це вільно не лише людям, а й домашнім тваринам. Зараження відбувається не лише контактно, але і через укуси і фекалії. Таким чином маленький і милий (у мультиках) гризун перетворюється на велику проблему. 

Гігієнічні заходи

Це перше, з чого потрібно почати. Переконайтеся, що продукти зберігаються в герметичних контейнерах, а сміття викидається вчасно та належним чином. Мишу приваблюють залишки їжі, тому гарантовано захистити будинок від неї – це перекрити доступ до їжі.

Також ефективним буде прибирання помешкання з хлоркою. Під час роботи не забувайте використовувати рукавички, а опісля треба добре провітрити помешкання.

По-друге, потрібно пошукати нори та гнізда гризунів. Найчастіше такі місця розташовані під завалами різних речей у сараях чи підвалах, у коморі чи навіть під ванною. Якщо нір не виявлено, можна подивитися у вентиляції, під дерев’яною підлогою або поблизу каналізаційних труб. Також миші можуть влаштуватися на горищі.

Якщо ви виявили дірку в плінтусі і виникла підозра, що там можуть бути гризуни, краще закрити її будівельною піною.

Механічний метод

Так, це добре відомі мишоловки та пастки. Вони бувають різних конструкцій – гуманні (так звані живоловки) та не дуже. Метод має хороший ефект, якщо у будинку не більше 10 особин. Пастки потрібно ставити біля плінтусів чи сміттєвого відра, але треба слідкувати, щоб туди не потрапили домашні улюбленці. Головне – правильно підібрати приманку. Сир, зерно і шматочок хліба, змочений в олії, приваблює мишей, а на сало і ковбасу поведуться вже щури. 

Добре зарекомендували себе пастки на клейовій основі. Це бюджетний варіант, але доведеться доволі часто перевіряти їх та міняти (або оновлювати) приманку. Також вони можуть становити небезпеку для домашніх тварин. 

Хімічний метод

Це використання спеціальних препаратів, які можна купити в магазинах. Обирайте ті, які мають муміфікуючий ефект. Отрута коштує недорого, але ефект можна буде помітити тільки через кілька тижнів. 
Але цей метод треба використовувати обережно, оскільки отрута може бути небезпечною для людей (насамперед для дітей) та домашніх тварин. 

Слід зауважити, що хімікати добре борються з мишами, а от щури, на відміну від них, мають «спадкову пам’ять». Якщо доросла особина спробувала отруту, то вже через кілька поколінь (а це 3–6 місяців) агресивні гризуни їстимуть отруйну суміш без шкоди для власного здоров’я.

Біологічний метод 

Це спеціальні препарати, основу яких становить штам бактерії, що має вибіркову дію для гризунів. Результат максимально проявляється на 5–7 добу після застосування для мишей, на 10–20 добу – для щурів. Для домашніх тварин він нешкідливий. 

Інноваційний метод 

Відлякувач гризунів за допомогою ультразвуку – засіб, який було придумано відносно недавно. Це спеціальні пристрої, спрямовані на профілактику і знищення гризунів, що вже заселилися. Людина нічого не чує, але спеціально підібрана хвиля приносить нестерпні муки для щурів та мишей, після чого, як стверджують виробники, вони перестають розмножуватися і зовсім покидають житла.
Варто зазначити, що домашні миші, хом’яки або морські свинки також будуть мучитися від звуку. Інші тварини не відчувають впливу.

Народні методи

Олія перцевої м’яти – екологічний засіб для боротьби з гризунами у будинку, адже вони не переносять різких запахів. Нанесіть кілька крапель м’ятної олії на ватні диски і залиште в тих місцях, де зазвичай з’являються миші. Чим більше ви розкладете просочених м’ятою дисків, тим меншим буде ризик того, що миші заповзуть до будинку, оскільки запах буде занадто сильним. Також миші не люблять запаху кінзи, ромашки, полину, бузини, коріандру.

Кондиціонер для білизни – миші не переносять його запах. Помістіть тканину, оброблену кондиціонером, біля входу в оселю чи у місцях, де можуть з’явитися гризуни. Мінус цього методу в тому, що кондиціонер швидко вивітрюється і через деякий час запах зникає.

Яблучний оцет має кислий різкий аромат, який добре відлякує мишей. Якщо ви не переносите запах оцту, то розбавте його водою – навіть так він діятиме на мишей. Розпорошіть розчин з яблучного оцту по периметру свого будинку, а також у місцях, де люблять з’являтися гризуни. Через місяць повторіть процедуру. 

Налийте у велику банку трохи олії (підійде соняшникова). Розмістіть її під нахилом шийкою вгору. Залиште на ніч. Помістіть під нею приманку. Вранці в ній уже будуть миші.

Завести кота

Найкращий метод за умови, що кіт буде ловити мишей. І це, як правило, не виставковий екземпляр з родословною, а звичайний дворовий смугастик. Адже вуличні тварини не розпещені увагою і турботою господаря, тому мисливський інстинкт розвивається та зберігається на максимальний термін. 

Розпізнати в кошеняті майбутнього щуролова допоможуть такі ознаки:

  •  один з батьків добре ловить мишей і до чотирьох місяців встигне передати навик кошеняті; 
  •  жіноча стать. Кішки ловлять мишей краще котів. Щоб прогодувати потомство, кішка-мати будь-яким способом добуде їжу, тому мисливський інстинкт у неї загострений;
  •  активність у грі. Якщо кошеня бігає за стрічками, іграшковими мишками і ловить їх зубами, то з нього вийде хороший мисливець; 
  •  фізіологічні особливості. Кошеня повинно мати міцну гармонійну статуру, розвинену мускулатуру, міцний кістяк; 
  •  високі вуха з китицями.

Цей метод не підійде тим, хто має алергію на котячу шерсть або тримає вдома собак. 

Найкраще вести боротьбу з гризунами наполегливо, систематично, комбінуючи різні методи і засоби. Пам’ятайте: застосування навіть найефективніших засобів від повторного заселення гризунів не рятує. 

Раніше ми писали також,  Як підготувати піч до опалювального сезону

Автор: Ірина Мнішек