Зубний біль: п'ять народних засобів швидкої допомоги, щоб добігти до лікаря

31.01.2024 17:20 Корисно
Фото: 24tv.ua Фото: 24tv.ua

Усі знають, що до стоматолога потрібно ходити як мінімум 2 рази на рік. Але це в ідеалі. Під час війни це не завжди і не всюди можливо. Навіть більше, вірогідна ситуація, коли зуб болить так, що нема сили терпіти, а під рукою немає пігулок. На цей випадок у пригоді стануть традиційні способи полегшення зубного болю.

Вибираючи народний засіб від зубного болю, будьте обережними, щоб не завдати шкоди організму. Якщо ліків під рукою немає і візит до лікаря найближчим часом неможливий, зменшити больовий синдром допоможуть такі прийоми.

1.      Прикладання льоду. Короткочасне прикладання обгорнутого в серветку льоду можна порівняти з дією місцевої анестезії.

2.     Полоскання розчином на основі соди. Для його підготовки треба розвести у склянці кип’яченої води 1 чайну ложку порошку. Сода зменшує інтенсивність запалення, а разом з ним і біль. Можна приготувати розчин на основі солі та соди – для цього у 250 мл води розвести по 0,5 чайної ложки солі та соди. 

3.     Полоскання ротової порожнини трав’яними відварами. Вони мають протизапальний ефект. Для приготування складу використовуються аптечна ромашка, нагідки, дубова кора, шавлія. Можна взяти один з компонентів. Підготовлений розчин має бути теплим – гарячий відвар лише посилить запалення.

4.     Аплікації з ефірними оліями. Можна використати для цього олію евкаліпту, сосни, гвоздики або прополіс – вони мають протимікробну дію. Просто прикладіть до проблемної ділянки просочену ефірними оліями вату.

5.     Використання настоянки календули. Розвести у воді настоянку календули у пропорції на 0,5 склянки води 2 чайні ложки календули.

Пам’ятайте, що народні методи лікування – це засоби тимчасової допомоги. Вони не усунуть причину проблеми і є лише засобом полегшення стану до відвідування стоматолога.

Раніше ми писали, як використати рис з «гуманітарки» для чищення суглобів

Що заборонено робити при зубному болю

Якщо болить зуб, не можна:

  •     гріти щоку або прилеглі до проблемної ділянки тканини, робити компреси;
  •     самостійно визначати для лікування антибактеріальні препарати;
  •     робити полоскання гарячими розчинами та відварами;
  •     прикладати до хворобливої ділянки таблетки анальгіну або препарати з ацетилсаліциловою кислотою.
Автор: Ірина Мнішек