Обираємо автоцивілку відповідально та вигідно

Promo
03.06.2022 13:07 Корисно
ОСЦПВ або автоцивілка входить до переліку обов’язкових видів страхування. Тому повинен оформити кожен водій, що рухається дорогами України. Через відсутність такого поліса власник авто може бути покараний на суму від 425 до 850 грн.

Але не це змушує водіїв купувати цю страховку, а те, що якщо вони стануть винуватцями ДТП, то компенсацію потерпілим буде виплачувати страхова компанія. Наразі максимум — це 130 тис. на відшкодування матеріальних збитків та 260 тис. на лікування постраждалих. Тому наявність поліса ОСЦПВ не вимога правоохоронних органів, а життєва необхідність.

Вибір страхової компанії — справа номер один

Автоцивілка тільки тоді буде відігравати свою роль, якщо вона буде придбана у надійній страховій компанії. Тільки солідні організації гарантують своїм клієнтам виплати у повному обсязі. Для того, щоб зробити висновок про діяльність страхувальника, треба зібрати про неї максимум інформації, а саме:

  • дізнатися про її позицію у всеукраїнських професійних рейтингах;
  • ознайомитися з відгуками клієнтів;
  • оцінити рівень виплат по страховим випадкам.

Провідні компанії надають таку інформацію про себе на офіційному сайті, тому що їм нічого приховувати. А ось якщо даних про діяльність організації знайти не можливо, то краще від її послуг відмовитися.

Перевірка дійсності придбаного поліса

Перевірити чинність страхового договору дуже просто на сайті МТСБУ, де достатньо  ввести номер свого поліса і одразу висвітиться статус поліса. Краще таку перевірку робити ще при процедурі придбання, навіть якщо це робиться у надійній компанії. Якщо під час проведення цієї процедури з’ясувалося, що статус бланка «невикористаний», то через деякий час він зміниться на «дійсний». А ось якщо статус «анульований» або «втрачений» — це дає підстави сумніватися в порядності компанії. Так само можна дізнатися чинність полісів, придбаних в онлайн режимі.

Франшиза — як обрати правильний варіант

Франшиза – це та частина компенсації, яку у разі настання ДТП власник страхового поліса буде виплачувати самостійно. Провідні компанії дають можливість клієнту самому обрати розмір цієї суми. Наприклад, це може бути нульовий варіант, тисяча або 2 тисячі грн.

Як це працює? Приміром, клієнт обрав франшизу в 1 тис. грн. У разі аварії матеріальні збитки постраждалим склали 15 тис. грн. Страхова компанія компенсує постраждалим 14 тис. грн, а ще тисячу заплатить сам винуватець ДТП. Якби клієнт обрав  «нульову» франшизу, то тоді усю суму виплатила би страхова. Щоправда, варто знати, що такі договори коштуватимуть трохи дорожче.

Чи можна збільшити суму компенсації

Максимальні суми компенсації, що діють зараз, великі, але їх може не вистачити у випадку, якщо в аварію потрапив автомобіль представницького класу. І тоді різницю прийдеться доплачувати зі свого карману. Щоби цього робити, слід додатково придбати поліс добровільного страхування. Це допоможе збільшити суму компенсації до 950 тис. грн, чого буде достатньо для покриття збитків.