Якщо вам заборгували пенсію

22.08.2021 15:00 Корисно
Фото: helsinki.org.ua Фото: helsinki.org.ua
Якщо боржник не виконує свого зобов’язання, то його очікує арешт майна й інші санкції. Що робити, якщо боржником виступає держава? Тим більше, що на сьогодні держава Україна в особі своїх органів має заборгованість перед українцями в сумі близько 6 млрд грн за невиконання судових рішень.

«Єдиним правильним рішенням буде звернення до суду», – каже адвокат Роман Чумак і додає, що в суді потрібно просити зобов’язати виплатити або стягнути (що є більш ефективною вимогою) заборгованість з пенсії.

Читайте також: Як підтвердити свій стаж, якщо загубилися документи

За його словами, Пенсійний фонд має у своєму арсеналі декілька обґрунтувань їх діяльності і наводить дві поширеніші:

  1. Відсутність бюджетного фінансування.

Одне з найпоширеніших обґрунтувань невиплати заборгованості з пенсії. «Проте чи законно це? Ні, ‒ наголошує адвокат, ‒ Європейський суд з прав людини у справі «Кечко проти України» дійшов висновку, що відсутність коштів не може бути належним обґрунтуванням невиконання органами державної влади зобов’язань». Він також наводить інші приклади незаконності таких відмовок: «ВС також у своїх рішеннях неодноразово вказував на те, що зменшення будь-яких виплат не може ставитися в залежність від бюджетних асигнувань (їх відсутність або скорочення). Також така правова позиція підтримана і Конституційним Судом України у рішеннях від 01.12.2004 № 20-рп/2004 та від 09.07.2007 № 6-рп/2007, у яких зазначено про неможливість поставити гарантовані законом виплати, пільги тощо в залежність від видатків бюджету».

  1. Пенсійні виплати за минулий період будуть виплачуватися на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України.

«Зазначену позицію пенсійні органи використовують у спорах щодо заборгованості з пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам. Проте, і вона також є безпідставною», – пояснює адвокат. Він додає, що причиною вищенаведеної позиції є абзац 21 пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 року № 637. Саме ця норма передбачає, що суми пенсій, які не виплачено за період до місяця їх відновлення, обліковуються в органі, що здійснює пенсійні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України.

«Але вищенаведена норма суперечить Конституції України, оскільки Кабінет Міністрів України не наділений правом вирішувати питання, які належать до виключної компетенції Верховної Ради України, так само як і приймати правові акти, які підміняють або суперечать законам України», ‒ наголошує Роман Чумак.

Адвокат радить, однак, у кожному окремому випадку відмови від виплати пенсії або довгострокової заборгованості перевіряти їх на законність, і якщо стикнулися з такими діями, оскаржувати їх у суді.