Чи можливо вийти на пенсію на загальних підставах до досягнення 60 років

29.08.2021 14:00 Корисно
Фото: telegraf.in.ua Фото: telegraf.in.ua
Загальновідомо, що на сьогодні право на пенсію за віком на загальних підставах мають ті особи, які досягли 60 років і за наявності страхового стажу 27 років (на 2020 рік). Однак чи можна розраховувати на пенсію до 60 років та в якому випадку?

Звісно, можна говорити про пільгову пенсію, яка передбачає зниження пенсійного віку для деяких категорій громадян. Проте чимало громадян України чекають саме на звичайну пенсію за віком. 

«Варто зазначити, що раніше законодавство передбачало право осіб на пенсію за 1,5 року до пенсійного віку, – пояснює адвокат Роман Чумак. – Однак така можливість стосувалась лише тих осіб, які залишили роботу за 1,5 року до досягнення пенсійного віку у зв’язку з розірванням трудового договору з ініціативи власника внаслідок змін в організації виробництва». Серед інших категорій громадян, яких стосується ця юридична норма, адвокат назвав випадки ліквідації, реорганізації, скорочення чисельності або штату працівників, а також виявлену невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я. Другою умовою є те, що особа, яку звільнили за вищенаведеними підставами, повинна мати мінімальний розмір страхового стажу, необхідний для виходу на пенсію.

Читайте також: Якщо вам заборгували пенсію

«Так було до 01.01.2015, аж поки законодавець виключив дану можливість із закону, – каже Роман Чумак. – Водночас, три роки по тому Конституційний Суд України визнав такі дії неконституційними, внаслідок чого фактично повернув минулу редакцію закону та дозволив майбутнім пенсіонерам користуватись такою підставою виходу на пенсію».

Як пояснив юрист, обґрунтуванням такого рішення стало те, що законодавець незаконно скасував гарантію для громадян похилого віку на достроковий вихід на пенсію, яка була можливістю ефективної реалізації прав людини на соціальний захист і достатній життєвий рівень.

Попри такі обставини, органи Пенсійного фонду все одно відмовляють таким категоріям громадян у призначенні пенсії з огляду на те, що чинне законодавство не містить такої статті. «Так, такої статті дійсно немає, оскільки відповідних змін після прийняття рішення Конституційним Судом України законодавець не вніс. Однак це не є підставою для відмови у призначенні пенсії, – наполягає Роман Чумак. – Якщо ж ви зіткнулись із такою ситуацією, єдиним належним способом захисту є звернення до суду». Адвокат зазначив, що судова практика в таких питаннях на боці пенсіонерів, оскільки відсутність відповідних норм щодо призначення пенсії не може позбавляти гарантій, передбачених Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні».

Автор: Ірина Мнішек