Овочі і м’ясо: готуємо разом

11.09.2021 15:00 Корисно
wall.alphacoders.com wall.alphacoders.com
Дозрівають овочі, і хочеться скористатися сезонними можливостями і наїстися ними — звичайно, не на цілий рік, але максимально. Проте, є люди, які не уявляють столу без м’яса й не можуть без нього насититися. З іншого боку, хто заважає об’єднати ці продукти в одній страві, тим більше, що рецептів, які можуть у цьому допомогти, можна знайти багатенько. Деякі з них ми вам запропонуємо.

Курячі котлетки з овочами

Фото: gk-press.if.ua

Варіант котлет, що допоможе урізноманітнити меню без зайвих зусиль. Та й готуються вони нескладно, що теж додає їм привабливості.

Знадобляться: курячий фарш — 600‒700 г, кабачки — 200 г, морква — 100 г, цибуля ріпчаста — 50 г, сіль — за смаком, олія для смаження.

Кабачок натерти на грубій тертці. Моркву і цибулю — на дрібній. Добре перемішати з фаршем, посолити. Сформувати котлети і посмажити на олії по 5‒7 хвилин з кожного боку. Щоб страва була соковитішою, слід закривати сковороду кришкою. Гарнір може бути будь-який.

 

 

Рулети з баклажанів з м’ясним фаршем

Фото: 1000.menu

Вони смачні й поживні, готуються швидко й легко. Такі рулетики, що дуже вдало поєднують баклажани і м’ясо, можна подавати на святковий стіл як холодну закуску ‒ і використовувати для повсякденної вечері як гарячу страву з гарніром (картопля, рис, овочевий салат).

Знадобляться: баклажани — 2 шт., фарш м’ясний (свинина/яловичина) — 250 г, цибуля ріпчаста — 1 шт., часник – 1 зубчик, сметана — 200 г, панірувальні сухарі — 2 ст. л., яйця — 1 шт., хмелі-сунелі — 1 ч. л., сіль — 1 ч. л., перець чорний мелений — за смаком.

Нарізати баклажани пластинками товщиною 5 мм, посолити й залишити на 10 хвилин, щоб з овочів пішла гіркота. Після цього їх промити, висушити й розкласти на деко з фольгою. Побризкати баклажанні пластинки олією і відправити в духовку, розігріту до 220 °С, на 10 хвилин. Слід стежити, щоб не перетримати баклажани, інакше розм’яклі пластинки буде складно загортати в рулетики. Цибулю нарізати на кубики. Часник дрібно порубати або пропустити через часникодавку. Змішати м’ясний фарш з цибулею, часником, панірувальними сухарями і яйцем, додати половину спецій і солі. Залишити фарш трохи настоятися. На пластинку баклажана покласти підготовлений фарш і згорнути в рулетик. Так вчинити з усіма пластинами. Викласти сформовані рулети у змащену олією форму. Далі слід підготувати соус: додати у сметану решту спецій (за бажанням можна додати ще й паприку) і все перемішати. Залити рулетики у формі підготовленим соусом і поставити її в розігріту до 220 °С духовку на 30‒35 хвилин. Готові рулетики подавати гарячими з гарніром як основну страву або дати їм охолонути й подавати як закуску.

 

Нархангі

Фото: 3varta.com.ua

Це страва узбецької кухні — м’ясо, тушковане з овочами, практично у власному соку. Готувати нархангі нескладно, страва не вимагає постійної присутності, а результат задовольнить найвимогливішого їдока.

Знадобляться: баранина з жирком (або яловичина) — 500 г, картопля – 4 шт., перець болгарський — 3 шт., цибуля ріпчаста — 2 шт., морква — 2 шт., часник — 3 зубчики, помідори (середні) — 3 шт., олія — для смаження, кінза — 0,5 пучка, кріп — 0,5 пучка, коріандр — 1 ч. л., зіра — 1 ч. л., паприка мелена — 0,5 ч. л.

М’ясо нарізати невеликими кубиками. З помідорів за бажанням видалити шкірку й нарізати невеличкими шматочками. Перець нарізати соломкою, моркву — кільцями або соломкою, цибулю – півкільцями. Картоплю очистити й нарізати не надто дрібно — соломкою або, якщо вона невелика, на четвертинки. У казані розжарити олію і обсмажити в ній м’ясо на сильному вогні. Посипати меленою зірою і коріандром, попередньо розтертими до виділення аромату. Як м’ясо обсмажиться до легкого коричневого кольору, посолити його, розрівняти й викласти зверху рівним шаром цибулю, потім моркву. Кожен шар посолити за смаком і злегка присипати спеціями. Наступним шаром викласти помідори й зелень, посипати зверху часником, посолити і трохи утрамбувати. Потім іде шар перцю, що розділити картоплю і помідори, адже в кислому середовищі картопля готується довше. І останнім шаром по всій поверхні викласти картоплю, посолити її і посипати меленою паприкою. Якщо м’ясо з жиром, на цьому закладання інгредієнтів можна завершити, якщо ні — додати трохи (до 0,5 склянки) води. Щільно накрити казан кришкою. Зменшити вогонь до слабкого й тушкувати приблизно 2 години. У процесі готування виділяється рідина з овочів і все тушкується у власному соку. Страва буде готовою, коли картопля стане м’якою. Розкласти нархангі по тарілках, посипати зеленню і відразу ж подавати.