Топ-7 секретів ідеальної роботи духовки

24.10.2021 17:00 Корисно
gastronom.ru gastronom.ru
Духова шафа є майже в кожному будинку, і користуватися нею вміють усі. Але як готувати в духовці з максимальною ефективністю? Корисні поради і прості підказки допоможуть вам це зробити.
  1. Не відчиняйте дверцята. Температура всередині духовки може різко впасти, що погано позначиться на кінцевому результаті. Це особливо важливо щодо таких капризних у приготуванні страв, як суфле або макарони. Також коливання температури впливає на тривалість випікання. Якщо вам необхідно зазирнути в духову шафу, спробуйте подивитися через скло. Проте при приготуванні певних страв відчиняти дверцята духовки необхідно. Наприклад, чізкейк з вареним згущеним молоком спочатку випікають у закритій духовці, а потім ще певний час залишають доходити у вимкненій духовці з відчиненими дверцятами. Тому уважно читайте рецепти, такі нюанси в них обов’язково вказуються.
  2. Не переповнюйте духовку. Духовка може бути місткою, але не слід ставити в неї занадто багато страв. Необхідно залишати простір навколо форми для запікання або каструлі, щоб повітря могло вільно циркулювати навколо кожного предмета. Тоді їжа готується швидше і рівномірніше.
  3. Залишайте вільний простір. Переконайтеся, що між жароміцним посудом є відстань хоча б у 5‒10 см для кращої циркуляції повітря. Не дозволяйте формам для запікання торкатися сторін духовки.
  4. Ідеальне місце для випікання. Хочете, щоб кекси або пироги завжди виходили ідеально? Помістіть їх у центр духовки на середній рівень, щоб вони рівномірно випікалися.
  5. Тримайте духовку в чистоті. Якщо після останнього використання в ній залишилися крихти або інший бруд, то нова страва може й не вийти доброю. Брудні нагрівальні елементи створюють гарячі й холодні «плями», що впливає на рівномірність розподілу тепла. Шматочки їжі на дні або на стінках можуть спалахнути або диміти, що також призводить до перегріву духовки. У кращому разі ваша випічка на смак буде віддавати сажею, у гіршому – приготувати страву за складним рецептом буде неможливо.
  6. Використовуйте спеціальний термометр для духовки. Реальна температура всередині духової шафи часто відрізняється на 15‒20 градусів від тієї, яку ви «задали». Іноді виробники навіть пишуть в інструкції, на скільки градусів можуть відрізнятися фактичні значення від заявлених. Щоб бути впевненим у температурному режимі, варто використовувати спеціальний термометр. Якщо у вас духова шафа без світлового або звукового сигналу, то термометр підкаже, коли духовка розігріється до потрібної температури.
  7. Користуйтеся духовкою частіше. Кожна духовка має свої особливості. Якщо помічати їх і запам’ятовувати, тоді можна навчитися готувати ще краще. Хочете знати особливості своєї духовки – починайте пекти, звертаючи увагу на сам процес і результат. Це дійсно найкращий спосіб дізнатися все про вашу духовку і спробувати застосувати секрети ідеального випікання.