Пісно та смачно: три рецепти випічки для дітей та дорослих

22.03.2024 19:20 Корисно
Фото: cookpad.com Фото: cookpad.com

Різноманіття хочеться навіть у піст. Радимо приготувати смаколики за нашими рецептами – вони сподобаються і дорослим, і дітям.

Пісне лимонно-імбирне печиво

Знадобиться: 

  • пшеничне борошно – 100 г, 
  • вода – 100 мл,
  • оливкова олія – 40 г,
  • свіжий імбир – 30 г,
  • лимон – 1 шт.,
  • мед – 1 повна ст. л.,
  • розпушувач для тіста – 1 ч. л.

Лимон очистити від кісточок і шкірки, м’якоть подрібнити блендером. Імбир потерти на дрібній тертці. Змішати мед з теплою водою (трохи, щоб розчинився). 

Перемішати 100 мл води, просіяне борошно, розведений мед, розпушувач, оливкову олію, імбир і лимон: тісто має вийти густим. Його густоту можна регулювати кількістю води: якщо тісто вийшло рідкуватим, додати борошна. 

Замішане тісто накрити та залишити на 10–15 хвилин у кімнатній температурі. 

Духовку нагріти до 150 градусів, вистелити деко фольгою, з тіста зліпити печиво бажаної форми і випікати 15 хвилин. 

Ми писали також про Великий піст: як його дотримуватися та рецепти пісних страв.

 Пісні бананові оладки 

Знадобляться: 

  • банани стиглі – 1–2 шт. залежно від розміру, 
  • вівсяні пластівці – 0,5 склянки, 
  • борошно – 1,5 склянки, 
  • цукор – 2–4 ст. л., 
  • розпушувач – 2 ч. л., 
  • кориця (за бажанням) – 1 ч. л., 
  • вода – 2 склянки, 
  • олія – 1 ст. л. у тісто + 3–4 ст. л. для смаження,
  •  варення або мед для подачі (за бажанням). 

У великій мисці розім’яти банани виделкою або перемолоти блендером до стану пюре і потім змішати з водою. 

Перетерти вівсяні пластівці у борошно (за допомогою, наприклад, кавомолки). Змішати всі сухі інгредієнти в окремому посуді. Додати бананову суміш та добре все перемішати. У тісто влити ложку олії і знову все ретельно перемішати. 

Добре розігріти сковорідку та налити в неї одну столову ложку олії, потім викладати на неї оладки за допомогою ложки. Вони повинні смажитися на помірно середньому вогні з одного боку приблизно 2–3 хвилини до золотистого кольору. 

Перевернути оладки на інший бік, підсмажити ще пару хвилин, до рум’яності – і все, страва готова!

 Подавати пісні бананові оладки краще теплими, з варенням або медом.

А ще ми писали також про Великдень та Великий піст 2024: коли відзначатимуть у цьому році

Пісний пиріг на каві

Знадобляться:

  •      кава (мелена або розчинна) – 2 ч. л.,
  •     окріп – 250 мл,
  •     цукор – 100 г,
  •      мед – 2 ст. л.,
  •     борошно – 250 г,
  •    мак та родзинки – за смаком,
  •     ванілін – 6 г,
  •     розпушувач – 10 г.

   Каву заварити в окропі. Додати цукор, ванілін, мед та ретельно перемішати.

    Борошно перемішати із сіллю та розпушувачем. Потрошку борошна додати до кави та замішати тісто. Тісто повинно бути як густа сметана. Додати в тісто мак та родзинки, знову перемішати.

     Форму для випікання змастити олією, застелити папером для випічки та вилити тісто. Можна скористатися мультиваркою – також чашу змастити олією та поставити на режим «випічка».

Якщо використовується духовка, розігріти її до 180 градусів. Поставити пиріг випікати на 35–45 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою. 

Автор: Ірина Мнішек