Великій піст: як дотримуватися та рецепти пісних страв

18.03.2024 10:31 Суспільство
Фото: ua.korrespondent.net Фото: ua.korrespondent.net

На нас чекають 40 днів суворих обмежень в їжі та вдосконалення душі. Починаємо Великий піст з правильними думками та пісними рецептами. 

Великій піст – це не про їжу

Піст – не повинність та покарання, а рятівний засіб лікування людської душі. Його глибинний сенс – у вдосконаленні любові до Бога і ближніх, тому що саме на любові ґрунтується людська доброчесність. 

Читайте також: Великдень та Великий піст 2024 – коли відзначатимуть у цьому році

Піст не буде мати ніякого сенсу, якщо через порушення звичного режиму споживання їжі у вас з’являються дратівливість, озлобленість, нетерплячість або ж марнославство.

А ще треба звертати увагу, чи не стали ви більш зарозумілими або чи не з’явилася гординя. Адже сенс посту полягає саме у викорінюванні цих якостей. Отже, виходить, що піст – це не про їжу, а про те, як стати кращими, добрішими, людянішими. 

Загальні настанови Великого посту

Піст установлений для всіх: і ченців, і мирян. Він може бути різним за суворістю, але однаковим за змістом. 

У Великий піст Церковний статут закликає відмовитися повністю від їжі тваринного походження – це м’ясо, яйця, молоко. У понеділок, середу, п’ятницю рекомендується сухоядіння – вода, хліб, фрукти, овочі, узвар. У вівторок, четвер – гаряча їжа без олії. У суботу, неділю – їжа з олією. Риба дозволяється лише в дні дванадесятих свят – Благовіщення і Вхід Господній до Єрусалима. У понеділок першого тижня рекомендовано повне утримання від їжі, у Велику п’ятницю – до виносу Плащаниці.

Але зазначені правила – це суворий монастирський статут. Миряни, як правило, постяться не так суворо. Як правило, вони співвідносять календар харчування у Великий піст зі своїми життєвими обставинами, умовами праці, здоров’ям тілесним і душевним. Зазвичай миряни не відмовляються від олії та гарячих страв. Хтось дозволяє собі рибу, а хтось зміцнює свої сили морепродуктами тощо.

Для вагітних, мам, які годують немовлят, для дітей та важкохворих піст пом’якшується. Дітям до певного віку, майбутнім мамам зазвичай достатньо відмовити собі у м’ясі (якщо інше не радить лікар). 

Але водночас усім варто подумати, що є їхніми улюбленими смаколиками, які не приносять користі, а лише насолоду, та відмовитися від них на час посту. Адже піст – це випробування та смирення. 

Чим замінити м’ясо під час посту

Тож піст – це не дієта для схуднення. Крім того, щоб не завдати шкоди організму, треба поступово вводити певні заборони. 

Організм не повинен «стресувати» від того, що ви відмовилися від білкової їжі. Тим паче, що тваринний білок можна замінити білком рослинного походження. Тож розберемося, в яких продуктах рослинного білка найбільше.

1.Бобові. У сої міститься 34,9 г білка на 100 г, у сочевиці – 25 г, у нуті – 20 г, у квасолі – 7 г, а ось горох містить 22 г на 100 г продукту.
2.Крупи. У кіноа – 14 г на 100 г продукту, у пшениці – 12 г, у пшоні та перловці – 10 г, а в гречці – 9,6 г.
3.Соєвий сир тофу містить 8–15 г білка на 100 г продукту.
4.Гриби. У білих грибах – 4,9 г білка, у печерицях – 3 г на 100 г продукту.

Тож переходимо на крупи, адже їх просто готувати. Бобові перед вживанням краще замочувати – так зменшується час приготування, і вони будуть краще засвоюватися. До речі, бобові і крупи чудово доповнюють одне одного за амінокислотним складом.

Також можна додавати до страв шпинат, капусту – звичайну та броколі. А з напоїв найкращим буде узвар із сухофруктів. 

Раніше ми писали також, як урізноманітнити пісне меню

Готуємо пісне та смачне

Пісні вівсяні котлети 

Ці котлети з пісних продуктів нагадують м’ясні, виходять ніжними, соковитими та ароматними. Їх можна подати зі сметаною, часниковим чи томатним соусом, маринованими чи свіжими овочами, зеленню або салатом чи овочевим гарніром. 

Знадобляться: 

  • 1 склянка вівсяних пластівців (200 г)
  • 3 зубчики часнику 
  • 2 цибулини
  • 250 г картоплі
  •  сіль, чорний мелений перець, куркума або паприка (за смаком)

Найсмачніші котлети виходять із дрібнозернового вівса швидкого приготування, а приправу краще брати на основі куркуми, шафрану або паприки, щоб надати готовим виробам гарного кольору та аромату. 

У глибоку миску насипати вівсяні пластівці (можна використовувати і великі, і дрібні, і швидкого приготування або тривалого варіння, але так буде швидше). 

Закип’ятити воду та залити вівсянку. 

Залишити на 15 хвилин, якщо пластівці швидкого приготування, і на 30 хвилин, якщо тривалого варіння. 

Тим часом цибулини потерти на тертушці. Додати подрібнений часник та картоплю (її теж треба натерти).

Викласти до пластівців подрібнену цибулю, часник, картоплю та спеції, добре перемішати та зліпити руками невеликі котлетки. Руки попередньо трохи змочити водою, щоб фарш не прилипав до них. 

Сковороду розігріти на середньому вогні, налити туди трохи олії і викласти котлетки в гарячу олію. 

Обсмажити їх до золотистої скоринки.

Потім перевернути та обсмажити з іншого боку. Готові котлетки викласти на блюдо. 

Готуємо соус. Нарізати цибулю дуже дрібно, обсмажити на розігрітій сковороді до напівпрозорості. Моркву натерти на великій тертці.

Подрібнену моркву додати до обсмаженої цибулі та добре все перемішати. Обсмажувати цибулю з морквою ще кілька хвилин. 

Додати кілька столових ложок томатної пасти, добре все перемішати, додати сіль і спеції та залишити на 2 хвилини, щоб соус закипів. Викласти котлетки в готовий соус і тримати декілька хвилин на невеликому вогні. 

Корисна порада: додатково у фарш можна додати подрібнені печериці або улюблену зелень. 

Хумус

Цей шедевр східної кухні стане у пригоді під час посту, адже нут є одним з рекордсменів за вмістом рослинного білка.

Знадобляться: 

  • 1 склянка нуту (турецький горох)
  • 0,5 склянки оливкової олії холодного відтискання
  • 4 зубчики часнику
  • лимонний сік та сіль (за смаком)
  • подрібнений кунжут (за смаком, але можна і без нього)

Склянку турецького гороху замочити на ніч у холодній воді.

Вранці варити протягом години у воді без солі.

отім за допомогою зануреного блендера перетворити нут на пюре разом з половиною склянки оливкової олії, 4 зубчиками часнику, соком лимона і сіллю. 

Якщо є кунжут, подрібнити та додати, але й без нього виходить не гірше. 

Готовий хумус зазвичай намащують на лаваш або тости та додають зелені.

Автор: Ірина Мнішек