Півонії: коли і як садити, щоб зацвіли наступного року

26.09.2021 13:30 Корисно
yaskravaklumba.com.ua yaskravaklumba.com.ua
Восени час подбати про півонію — пересаджувати її або розмножувати діленками.

Робити це можна з кущами, не молодшими за 4‒5 років, тоді діленки з них краще ростимуть і цвістимуть. Рекомендується також перенести на нове місце 10‒12-річний кущ, якщо він почав гірше квітнути й частіше хворіти. Терміни робіт з осіннього розмножування — з 25 серпня по 30 вересня, тобто до Віри, Надії, Любові, тоді наступного року майже напевно півонія зацвіте.

Якщо планується рослину пересадити, слід дуже обережно її викопувати, зберігши цілісність коренів, і використовувати для цього краще вила.

Землю навколо куща слід обкопати на глибину приблизно двох штиків на відстані 40‒50 см (40 см — це навколо 4‒5-річної рослини, але чим вона старша, тим відстань більша). Далі обережно розхитати півонію і дістати її за допомогою двох лопат ‒ тягнути за гілки категорично не рекомендується, це може призвести до травмування тендітної кореневої системи. Стебла потрібно обрізати так, щоб залишилося максимум 10 см, зазвичай — до 4‒6 см, корені обережно обмити від землі під струменем води.

Фото: agronomu.com

Після цього покласти півонії на 3‒4 години в тінь, щоб вони підсушилися ‒ корінці трохи розм’якшаться й набудуть еластичності.

Якщо планується розмножувати півонію діленками, кущ викопують так само. Далі продезінфікованим ножем слід розрізати кореневище на 8‒12 частин, на кожній з яких має бути 3‒4 бруньки та 3‒4 додаткові корені діаметром 0,8‒0,9 см і довжиною не менше 5 см. Краще за все, якщо бруньок буде 3, максимальна кількість — 5.

Фото: klumba.guru

З дуже старою рослиною можна вчинити й зовсім просто: у середину кореневища забити клин, який розколе кущ на кілька частин, і далі діяти залежно від ситуації.

Кожну діленку потрібно ретельно оглянути, обрізати підгнилі і дрібні корінці. Зрізи й весь кущик слід обробити препаратами з міддю (бордоська суміш, хлорокис міді тощо) и присипати місця зрізів порошком деревного вугілля. Оброблені так діленки залишити на добу на вулиці в тінистому місці. Перед висаджуванням задля запобігання появи кореневої гнилі потрібно помістити коріння рослини на 1‒2 години в розчин марганцівки (1 г на 2,5‒3 л води).

Якщо планується отримати якомога більше нових кущиків півонії, а під час підготовки посадкового матеріалу раптом утворилася незапланована діленка з єдиною брунькою, варто все одно її посадити. Частіше за все саджанець виживає, хоча кущ и розвиватиметься повільніше. Діленка, у якої 1‒2 бруньки та шматочок кореневища, також розвиватиметься повільніше й через це зацвітає на рік пізніше, але в цілому дасть міцний розвинений кущ. Такі рослини краще вирощувати на окремій грядці. А от діленка з великою кількістю бруньок і малою кількістю корінців погано розвиватиметься через брак поживних речовин. У протилежному випадку — відставатиме в розвитку коренева система. 

Також на терміни квітнення півонії впливає глибина висаджування рослини.

Правильна глибина: 3‒4 см (важкий ґрунт) або 5‒7 см (легкий). Більш глибока посадка може призвести до відсутності цвітіння.