Платна вбиральня на вокзалі: чи законно беруть гроші

26.06.2021 15:00 Корисно
За законом, на вокзалах повинні існувати безкоштовні туалети, і лише за наявності таких можуть бути платні. А відмова у безкоштовному користуванні вбиральнею є протизаконною.

Як пояснив адвокат Роман Чумак, загалом закон не забороняє брати плату на користування вбиральнями. Так, у Порядку формування тарифів на послуги з користування громадськими вбиральнями в населених пунктах, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України (від 24 лютого 2016 року № 107), йдеться, що суб’єкти господарювання (юридичні особи), які надають послуги щодо користування громадською вбиральнею (як «біотуалетами» – мобільними синіми кабінками, так і приміщеннями або окремими будівлями, в яких розташовані відповідні пристрої), можуть брати плату за користування такими вбиральнями.

– Тобто законодавством установлені певні правила для визначення плати за користування вбиральнями, ціна залежить від кількості спожитих ресурсів (вода, світло та інші), – зазначив Роман Чумак.

Проте це правило не зовсім стосується користування вбиральнями на вокзалах. Оскільки пункт 35 Постанови Кабінету Міністрів (№ 252 від 19 березня 1997 року) «Про Порядок обслуговування громадян залізничним транспортом» указує таке:

«Усередині вокзалу або в безпосередній близькості від вокзалу (пасажирської платформи) суб’єкт господарювання повинен забезпечити функціонування санітарних вузлів для безплатного користування пасажирів.

Читайте також: Зламав машину через погані дороги – як отримати відшкодування

Для збільшення прибутковості та зменшення пасажирів, які користуються послугами безкоштовних туалетів на вокзалі, часто вдаються до хитрощів. На вокзалі може працювати лише один туалет, який є платним. Водночас пасажиру з квитком вхід у платний туалет, якщо він єдиний на станції, має бути безкоштовним».

Заразом, відповідно до пункту 36 Правил, платні туалети та платні зали очікування підвищеного комфорту чи з додатковими послугами на вокзалах можуть відкриватися для функціонування тільки за наявності безплатних.

– Таким чином на вокзалах повинні існувати безкоштовні туалети, і лише за наявності таких можуть існувати платні туалети, – підсумував адвокат. – Але часто буває, що безкоштовні вбиральні можуть бути закриті з різних причин. Тому ви повинні знати, що за наявності у вас квитка на потяг ви маєте право користуватися навіть платними громадськими вбиральнями на вокзалі безкоштовно.

За словами Романа Чумака, відмова у безкоштовному користуванні вбиральнею є протизаконною. У такому разі адвокат радить вимагати книгу скарг, яка є в чергової по станції. Також скаргу варто продублювати на гарячу лінію перевізника. Зокрема, на «Укрзалізниці» діє безкоштовний номер: 0800503111.

Автор: Олександр Гречаний