Полуниця на зиму: без цукру, смажена та з імбиром – три найоригінальніші рецепти сезону

12.06.2021 16:00 Корисно
Смачна, запашна – полуниця є символом червня. Але як і все, час її панування швидкоплинний. Щоб його подовжити на рік, та ще й уславитися як гарна господиня, скористайтесь нашими рецептами.

Полуниця у власному соку без цукру на зиму

Це простий рецепт збереження полуниці на зиму цілими ягодами для тих, хто стурбований боротьбою із зайвою вагою або просто відмовився від цукру. Така заготовка стане приємним і смачним доповненням до каш, сирних запіканок, сирників, млинців і оладок. Крім того, з неї можна приготувати кисіль, желе або коктейлі.

Читайте також: Торти без випічки: три смачні рецепти

Головна умова цього рецепта – брати дрібну тугу свіжу і цілу ягоду; в ідеалі – свіжозібрану, до того ж краще використовувати полуницю солодких сортів.

Знадобляться: 2,5 кг полуниці і 6 півлітрових стерилізованих банок.

Полуницю перебрати, акуратно помити й тільки потім видаляти плодоніжки. Акуратно – буквально по одній ягідці – укласти полуницю в заздалегідь підготовлені банки: на дно – більші, а вище – дрібніші, підбираючи за розміром так, щоб залишилося якомога менше порожнього місця. Прикрити стерилізованими кришками і поставити у велику широку каструлю (літрів на 20), постеливши на дно тканину.

Обережно, по стінці, залити в каструлю теплу воду по плечики банок і поставити на вогонь – краще через розсікач. Дуже важливо, щоб вода в каструлі не кипіла, а збиралася закипіти (приблизно 90 градусів): тоді ягоди в банках будуть поступово нагріватися, пускати сік і осідати на дно. Періодично треба піднімати кришки і перевіряти: якщо опустилися ягідки – додати свіжих і знову закрити кришкою.

Приблизно через годину всі ягоди будуть покриті власним соком, а до кромки банок майже не залишиться місця. Зробити вогонь трохи сильнішим, щоб вода закипіла, і простерилізувати заготовки близько 5 хвилин (перевірити, відкривши кришку банки: від її вмісту повинен підніматися пар).

Акуратно по одній дістати банки з каструлі і відразу ж закатати. Перевернути банки денцем угору, вкутати їх чимось теплим і дати в такому положенні повністю охолонути.

Смажена полуниця

Так-так, варення на сковорідці – це швидко і смачно. Приготоване таким способом, воно має гарний насичений колір, ягоди залишаються цілими і не розварюються, а аромат стоїть на весь будинок.

Знадобляться: полуниця – 1 кг, цукор – 1 кг, лимонна кислота – 1/3 ч. л., вода – 2 ст. л.

Ягоди перебрати і ретельно помити. На сковороду налити приблизно 2 ст. л. води і відразу покласти 1 кг полуниці. Коли вона пустить сік і закипить, тримати ще 5–8 хвилин на середньому вогні, щоб випарувалася частина вологи. Додати 1/3 ч. л. лимонної кислоти і цукор, довести до кипіння і варити ще приблизно 5 хвилин.

Зняти пінку і прибрати варення з вогню. Коли охолоне – розлити його по стерилізованих банках і закрити кришками.

Варення з полуниці та імбиру

Воно виходить дивовижним: солодке і з гостринкою одночасно, освіжаюче і зігріваюче, пряне і незвичайне. До того ж готується дуже просто.

Знадобляться: полуниця – 800 г, цукор-пісок – 450 г, імбир – 100 г, вода – 100 мл, цедра одного лимона (апельсина) або лимонна кислота – 5 г.

Виходить 2 банки по 0,5 л.

Для полунично-імбирного варення краще брати ягоди середнього розміру. Корінь імбиру потрібно перевірити на свіжість: на зрізі він повинен бути вологим, з хрусткою м’якоттю.

Полуницю помити разом з хвостиками, щоб сік не стікав заздалегідь. Імбирний корінь помити, обчистити шкірку і знову помити. Прибрати полуничні хвостики, ягоди покласти в каструлю, туди додати цедру або кислоту, порізаний маленькими кубиками імбир і цукор. Важливий нюанс – не чекати, як зазвичай, поки ягоди пустять сік, а відразу налити воду і поставити на вогонь.

Читайте також: Ласуємо смачненьким: чізкейк без випікання з білим шоколадом і ягодами

Довести до кипіння і варити на повільному вогні хвилин 25–30; шматочки імбиру стануть кораловими і матимуть яскравіший вигляд, ніж полуниця. У простерилізовані і сухі банки перелити гаряче полунично-імбирне варення, закатати їх, перевернути, накрити рушником і остудити. Зберігати в прохолодному темному місці.

Сироп у варенні буде рідким, ягоди полуниці збережуть розмір і форму, а шматочки імбиру ущільняться і стануть солодшими.