Посадковий календар на лютий 2024: що та коли робити

12.02.2024 18:20 Корисно
Фото: meteoprog.com Фото: meteoprog.com

Ось начебто й сонечко ще не пригріває, але в городників уже сверблять руки: треба щось саджати. Які роботи необхідно провести в лютому та коли саме це зробити найкраще – в нашому матеріалі. 

Окрім робіт зі снігозатримання (зрозуміло, якщо сніг є) та в садочку – адже треба оглянути дерева, залікувати морозобоїни, обрізати хворі гілки та побілити стовбури, можна також почати заготівку живців з чагарників та плодових дерев. 

Але справжню насолоду городник знаходить, обираючи та перебираючи насіння, тим більше, що в лютому настав час дещо вже сіяти в землю – або на підвіконні, або в теплиці. Бо настає час розсади, і саме від цього дуже відповідального кроку залежить майбутній урожай. 

У лютому є сенс висаджувати на розсаду «довгограючі» овочі – тобто ті, яким потрібно багато часу для росту. 

Однією з таких рослин є коренева селера. Цей овоч потребує тривалого часу на дозрівання – близько півроку. Тому вже в середині січня насіння селери слід замочити у сніговій воді на кілька днів, потім проростити в теплі та темряві. Коли паростки будуть доволі міцними, їх можна буде пересадити в горщики. Через кілька тижнів розсаду слід пікірувати в маленькі горщики з поживним ґрунтом, а потім підгодовувати спеціальними добривами. І лише у травні розсаду селери можна буде висадити у відкритий ґрунт.

Раніше ми писали також, які приготувати страви з селери, щоб було корисно для здоров'я та смачно. 

Ще однією рослиною, яку варто посадити в лютому, є фізаліс овочевий. На відміну від інших видів цей фізаліс дозріває швидше за сто днів. Насіння сіється в горщики наприкінці лютого або на початку березня, потім рослини переносяться у відкритий ґрунт наприкінці травня або на початку червня.

Також у лютому можна розпочати вирощування розсади баклажанів. Середньостиглі сорти, які дозрівають за 115–130 днів, треба висаджувати у горщики об’ємом 100-200 мл наприкінці лютого. Після того як коріння зміцніє, розсаду слід пересадити в більш об’ємні горщики. Зрозуміло, що у відкритий ґрунт баклажани можна буде висадити тільки після того, як мине загроза повернення заморозків.

А ще ми писали, як приготувати мариновану цибулю: корисну закуску в сезон застуд

Дехто в лютому сіє на розсаду насіння болгарського перцю – він теж зазвичай довгенько «сидить» у землі, до 40 діб.
А щоб зрозуміти, на який день призначити «посівну кампанію», скористайтеся місячним посівним календарем. 

Місячний посівний календар на другу половину лютого 2024 

12–13 лютого: не дуже родючі дні. Можна посіяти розсаду гострого перцю і квасолі, а також посадити часник, цибулю і пряну зелень. Інші рослини краще не висівати. 

14–15 лютого: дуже родючі дні. Можна сіяти і садити будь-які рослини: кріп, петрушку, селеру, шпинат, прянощі, м’яту, розсаду будь-яких овочів і квітів. Особливо вдалі дні для вирощування гороху і квасолі. 

14–23 лютого: варто сіяти на розсаду томати, перець, баклажани, огірки, гарбуз, кабачки, патисони. 

26–28 лютого: добрі дні для посадки гороху, квасолі, бобів, цибулі на зелень, кропу, салату, шпинату, петрушки, буряків, моркви, редису, редьки, дайкону, ріпчастої цибулі та часнику. 

Увага! Несприятливий день, коли посадка заборонена –  24 лютого.