Пожовкле підвіконня: як виправити ситуацію копійчаними методами

17.02.2024 13:26 Корисно
Фото: standartvikna.com.ua Фото: standartvikna.com.ua

Сучасні пластикові підвіконня дуже легко забруднюються і жовтіють. Причини тому найрізноманітніші – від невдалого поливу квітів до погоди за вікном. Розберемося, як повернути їм первісний вигляд.

Є кілька причин, чому пластикові підвіконня жовтіють. Одна з них – погодні умови. Багато виробників економлять і не покривають підвіконня світлостійкою плівкою. Тому під впливом сонячних променів колір матеріалу може змінюватися.

Раніше ми писали також, що зробити, щоб тюль був білосніжним.

 Впливати може також вологість, адже в холодну пору року вікна часто запотівають. Тому, якщо ви встановлюєте нові вікна, радимо не економити на підвіконнях, бо через декілька років неякісний пластик може пожовкнути, а головне – розтріскатися, і виправити це буде неможливо. 

Розповсюджені причини появи жовтизни підвіконня: 

  •  неякісні матеріали;
  •  поганий догляд (неправильно підібрані засоби для прибирання, недостатньо часте миття);
  •  неправильний монтаж (під час установки вікон майстри могли змивати монтажну піну матеріалами, які псують пластик);
  •  зайва волога, яка накопичується під квітами.

Щоб не довелося розбиратися, чим відбілити підвіконня, перед установкою вікон, обов’язково поцікавтеся у продавця, чи є в них світлостійка плівка і як за ними правильно доглядати. 

Відбілюємо підвіконня підручними засобами

У митті підвіконня допоможуть засоби, які є в кожному будинку.

Перекис водню. Достатньо нанести аптечний засіб на губку і протерти поверхню, приділивши особливу увагу пожовклим ділянкам. Залишити на кілька хвилин, потім протерти вологою ганчіркою. Особливо корисний цей спосіб для миття підвіконь на кухні, тому що перекис добре бореться з жиром. 

Сода та оцет. Вони допоможуть від бруду, що в’ївся, але робити все потрібно правильно. Насипати соду на підвіконня, після чого втерти в поверхню ганчіркою, змоченою в оцті. Засоби вступлять у реакцію і очистять підвіконня. У «важкому» випадку можна залишити суміш оцту і соди хвилин на 15–20, після чого протерти поверхню чистою ганчіркою. Але обов’язково надіти рукавички, щоб зберегти шкіру рук. 

Ми писали також, що робити, щоб їжа не прилипала до пательні .

Кисневий порошок або кисневий гель для прання. Розвести невелику кількість у воді і нанести піну на підвіконня, залишити на 15–30 хвилин, залежно від ступеня забруднення. Після цього змити теплою водою і протерти підвіконня насухо. 

Навіть після захисної плівки

Часто на нових підвіконнях не віддирається плівка. Радимо скористатися шкребком (але дуже обережно, щоб не пошкодити верхній шар підвіконня) або звичайним ластиком. З маленькими шматочками плівки вони мають упоратися. 

Якщо механічних зусиль не вистачило, доведеться вдатися до використання хімікатів. Можна використати бензиновий розчинник, але наливати його потрібно тільки під плівку, після чого акуратно знімати її шпателем. Щоб не зіпсувати підвіконня, радимо провести тест на невидимій ділянці – подивитися, як пластик відреагує на засіб.

Автор: Ірина Мнішек