Щоб до пательні не прилипало: корисні лайфхаки на всі випадки

06.02.2024 18:20 Корисно
Фото: gazeta.ua Фото: gazeta.ua

Жах усіх господарок: їжа «прилипла» до поверхні пательні так, що не віддереш. Їжа в цьому випадку втратила товарний вигляд, та й зайвий час на дуже неприємну страву – відмивання пательні – доведеться витратити. 

Універсальні способи

Якщо таке робить ваша сковорода з антипригарним покриттям – це дуже погана ознака. Уважно роздивіться денце: можливо, ви пошкодили спеціальне покриття? Так, це прикро, але не поспішайте її викидати: у нас і на цей випадок є лайфхаки. До речі, вони «працюють» з пательнями з будь-якого матеріалу. 

  • Виріжте з пергаменту коло за розміром дна вашої сковороди, покладіть на поверхню та смажте з олією. 
  • Капніть кілька крапель яблучного оцту на сковороду, рівномірно прогрійте та змастіть олією. 
  • Під час приготуванні їжі частіше перемішуйте її – так вона наповнюється киснем і не прилипає до дна сковороди. 
  •  Перед початком приготуванні їжі приберіть зайву вологу з продуктів (риби або м’яса): промокніть їх паперовим рушником.

Раніше ми писали також, як захистити дім від плісняви та вологи за допомогою рослин

Залежно від матеріалу

Для сталевої пательні. Це важкий випадок, адже до неї прилипає майже все. Але і проти цього є дієвий спосіб боротьби: сталеву сковорідку потрібно гарненько прогріти так, щоб температура була однаковою по всій поверхні. Тільки після того можете змащувати олією сковороду і братися за готування. 

Для чавунної пательні. Ретельно вимийте сковороду і висушіть її. Розігрійте на вогні, висипте на неї 3–4 ст. л. кухонної солі та прожарте, помішуючи, поки колір солі не потемніє. Висипте сіль та змастіть сковороду олією. 

Для алюмінієвої пательні. Зробіть те ж саме, але два останні пункти поміняйте місцями – спочатку змастіть олією, потім прожарте із сіллю. 

А ще ми писали про те, які нестандартні страви можна приготувати з калини

Автор: Ірина Мнішек