Як юридично встановити факт смерті в зоні АТО

02.10.2021 14:00 Корисно
Фото: zmina.info Фото: zmina.info
У випадку смерті громадянина України на тимчасово окупованій території необхідно встановлювати факт смерті. Ця процедура пов’язана з тим, що свідоцтво про смерть, видане в так званих «ДНР» та «ЛНР», не визнається державними органами України. Найчастіше це потрібно у випадках оформлення спадщини на території України, а також для отримання допомоги на поховання або отримання свідоцтва про смерть українського зразка.

Як розповів адвокат Роман Чумак, єдиним та правильним виходом з такої ситуації є звернення в український суд із заявою про встановлення факту смерті. «Наразі законом установлений вичерпний перелік осіб, що можуть звернутися до суду із заявою про встановлення факту смерті: родичі похованої особи або їх представники», – пояснив адвокат. Він додав також, що справи такого змісту розглядаються невідкладно, максимально швидко з моменту подачі заяви в суд. Крім того, прийняте судом рішення негайно виконується.

Читайте також: Одна земельна ділянка – два власники: чи законно?

«Якщо Вам необхідно встановити факт смерті на окупованій території, доцільно буде звернутися до будь-якого українського місцевого суду. Якщо необхідно встановити факт смерті на території України, в такому випадку звернутися потрібно до місцевого суду за місцем вашого проживання», – зазначив Роман Чумак.

Заява повинна містити:

  1. Причину, через яку Ви позбавлені можливості отримати певні документи
  2. Мету вашого звернення до суду.
  3. Медичні довідки, показання свідків тощо – тобто докази, які могли б підтвердити факт смерті та встановити обставини.
  4. Довідку про неможливість відновлення втрачених документів.

До суду слід також додати такі документи:

  1. Копію паспорта та ІПН заявника (родича).
  2. Копію виписки з медичної карти амбулаторного хворого.
  3. Копію свідоцтва про смерть (виданого на окупованій території).
  4. Фотознімки з місця захоронення (не обов’язково).

Адвокат радить після отримання рішення суду уважно переглянути дати народження та смерті, а також місце народження і смерті. Фінальним етапом цієї процедури буде звернення до РАГСу для проведення держреєстрації смерті й отримання свідоцтва про смерть українського зразка.