Рафінована і нерафінована олія: в чому відмінність

01.02.2020 08:00 Корисно
фото mednote.life фото mednote.life
Натуральні олії відіграють у нашому житті важливу роль. Їх використовують для приготування їжі, у косметичних цілях, як джерело необхідних вітамінів і мікроелементів для організму. Але не всі знають різницю між рафінованою і нерафінованою олією, про неї ми й розповімо.

Нерафінована олія

Найголовніша відмінність між цими продуктами — це спосіб обробки та очищення олії.
Нерафінована олія зазвичай проходить тільки первинну механічну фільтрацію, завдяки якій зберігається запах і колір. Називається цей метод – холодний віджим, або холодне пресування, він зазвичай і вказується потім на етикетці. Холодний віджим є найбільш щадним, тому що здійснюється без додаткового підігріву олії та не відбивається негативно на якості одержуваного продукту. Така олія більш насичена й жирна за складом і вважається кориснішою, оскільки зберігає в собі максимальну кількість вітамінів і жирних кислот. Регулярне вживання цієї олії поліпшує стан організму в цілому, нормалізує обмінні процеси та зміцнює імунітет. Саме нерафіновану олію зазвичай використовують у косметології для приготування масок і догляду за шкірою, волоссям і нігтями.


фото rsute.ru 

Висока ціна нерафінованої олії також пов’язана з методом обробки: холодний віджим не дозволяє отримати великий об’єм.
У кулінарії така олія використовується для приготування салатів і заправок, а от смажити й тушкувати на ній не рекомендується. По-перше, не всім подобається специфічний аромат такої олії, який може змінювати смак готової страви, а по-друге, при нагріванні з високою температурою можуть утворюватися небезпечні хімічні сполуки.
Термін зберігання такої олії зазвичай дуже невеликий, максимум до 4–6 місяців. Зберігати її треба в захищеному від світла місці, подалі від джерел тепла.

Рафінована

Рафінована олія проходить кілька етапів очищення. Під час рафінації з неї видаляються речовини, які можуть випадати в осад і давати каламутний вигляд, а також речовини, які надають специфічний аромат, тому така олія більш світла та не має запаху. Додаткові етапи очищення, звичайно, трохи зменшують кількість корисних речовин, але не критично. Зате готувати на такій олії набагато зручніше, вона годиться для приготування дієтичної або пісної їжі, її можна нагрівати, і це не впливає на кінцевий смак страви. Але важливо: не варто смажити в одній і тій самій олії кілька разів, іноді це роблять заради економії. При повторному нагріванні в ній з’являються небезпечні для здоров’я речовини.
Зберігається така олія набагато довше, ніж неочищена, до року або навіть двох.


фото jisty.com.ua

Як уже було сказано вище, у косметичних цілях зазвичай використовують нерафіновану олію. Але є винятки, коли краще використовувати саме рафіновану.
Діти. У дітей, особливо в малюків до 3 років, дуже ніжна шкіра, тому насичена нерафінована олія їм для догляду не підходить, краще використовувати рафіновану, вона легша.
Вагітні та жінки, які годують груддю. У період вагітності й годування груддю організм жінки вразливіший до зовнішніх подразників, до яких належать і запахи. Тому неочищену олію краще не використовувати, замінивши її очищеною.
Чутлива або жирна шкіра обличчя. Нерафінована олія може бути занадто важкою для такого типу шкіри, викликати алергію або забити пори. Рафінована олія легша за складом і може підійти більше, але використовувати її на шкірі теж потрібно обережно.
Сприйнятливість до ароматів. Майже всі нерафіновані олії мають свій запах, тому якщо ви чутливі до будь-яких запахів, краще використовувати рафіновану олію.