Україна та Польща спростили проходження кордону для аграріїв

06.03.2023 09:49 Агропром
Україна та Польща досягли домовленостей щодо спрощення проходження процедур при експорті українських зернових та олійних культур транзитом через Польщу до інших країн.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на Урядовий портал.

«Ці домовленості враховують інтереси як польських, так й українських фермерів, які транзитом везуть зерно до інших країн і до польських портів. І наступного тижня транспорт поїде вже за новими правилами. Це зменшить черги на кордонах і зробить більш комфортною торгівлю між нашими країнами», – підкреслив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Так, з 8 березня офіційні пломби (митні пломби) будуть в обов'язковому порядку накладатися на автомобільні транспортні засоби на митних пунктах, розташованих на польсько-українських прикордонних переходах.

У випадку залізничних перевезень перевізник буде зобов'язаний накладати пломби на кожен вагон. Ці пломби контролюватимуться працівниками Національної фіскальної адміністрації на польсько-українських прикордонних переходах.

Офіційні пломби будуть зніматися співробітниками Національної фіскальної адміністрації в трьох польських морських портах (Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце).

У разі транзиту товарів до інших країн-членів ЄС, офіційні пломби будуть зніматися в уповноважених пунктах зберігання, розташованих в цих країнах. У той же час запис про прибуття вантажу в заявлене місце з метою зняття пломб буде доступний через систему NCTS.

У разі транзиту до портів або інших країн-членів ЄС, за умови використання офіційних пломб, польська ветеринарна інспекція не буде проводити жодних перевірок.

У разі виявлення розбіжностей між заявленим та фактичним місцем вивантаження товару, українська сторона відсторонить експедиторів, які допустили такі розбіжності, від подальших транспортних операцій.

Нагадаємо, невеликі агровиробники, в тому числі і з Харківської області, з 1 березня зможуть отримати добрива для ярих і озимих культур та насіння соняшнику.

Фермери, ФОПи та сімейні фермерські господарства Харківської області до 100 гектарів можуть отримати безкоштовно посівний матеріал. На одне господарство розраховано дві тонни пшениці, ячменю та гороху.

Раніше ми розповідали, що в нашому регіоні посівні площі під озимими культурами скоротилися на 67 %. В умовах війни аграрії Харківської області зуміли зібрати майже 2 мільйони тонн зерна.

А за прогнозами Міністерства аграрної політики відновити аграрний сектор вдасться через два-три роки.