Рецепт вихідного дня: печемо пироги з курятиною або рибою

23.05.2021 16:30 Корисно
Обидва ці рецепти прості, а з рибою – то справжній рятівник, коли неочікувані гості на порозі.

Простий пиріг з курячою начинкою

Начинка для пирога готується за лічені хвилини, та й рецепт тіста – дуже простий. Виходить ніжний, ароматний, дуже смачний пиріг, який можна подати до чаю або ж як доповнення до обіду чи вечері.

Знадобляться для тіста: борошно – 2,5–3 склянки, активні сухі дріжджі – 8–10 г, цукор – 1 ст. л., молоко (або вода) – 260–270 мл, соняшникова олія – 60 мл, сіль – 0,5 ч. л.

Для начинки: куряче філе – 400 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., сметана – 2 ст. л., майонез – 1 ст. л., соєвий соус – 1 ст. л.

Куряче філе помити, обсушити і дрібно порізати. Ріпчасту цибулю почистити і порізати маленькими кубиками. Розігріти на сковороді олію, викласти туди порізану цибулю і смажити, помішуючи, 3–4 хвилини, до легкого зарум’янювання. Потім додати в сковорідку майонез, сметану і, помішуючи, готувати ще 2–3 хвилини. Після викласти порізане м’ясо і смажити доти, поки всі шматочки стануть світлими. Прибрати з вогню і дати начинці охолонути. Приготувати тісто: у миску просіяти борошно, вкинути дріжджі. У тепле молоко додати сіль, цукор, масло, розмішати і влити в борошно. Замісити еластичне тісто. Розділити готове тісто на дві частини. Одну частину розкачати в пласт, викласти його у форму для запікання, змащену маслом, трохи піднімаючи його краї по стінках форми. Викласти рівномірно начинку. Другу половину тіста теж розкачати в пласт і накрити ним зверху пласт з начинкою, краї зліпити. Кулінарним пензлем змастити верх пирога соняшниковою олією і виделкою зробити проколи. Поставити форму в розігріту до 190–200 градусів духовку на 20–30 хвилин, пиріг повинен підрум’янитися. Подавати на стіл можна і теплим, і охолодженим. До речі, замість філе можна брати стегенця та зрізати з них м’ясо.

Рибний пиріг із заливним тістом

Готується він дуже швидко: для начинки тут використовуються рибні консерви.

Знадобляться для тіста: сметана – 1 склянка, майонез – 160–180 г, борошно – 1 склянка (150–160 г), яйце – 4 шт., сода – 0,5 ч. л.; для начинки: консервована риба (будь-яка: сардина, сайра) – 2 банки, цибуля ріпчаста – 2 шт., соняшникова олія – 2 ст. л., вершкове масло – 1 ст. л., сіль – за смаком.

Приготувати тісто: змішати в глибокій мисці сметану, майонез і яйця, додати борошно, соду і збити тісто віночком до гладкості та однорідності. Прибрати поки вбік. З консервів злити рідину, видалити кісточки і розім’яти виделкою рибу. Ріпчасту цибулю почистити і порізати великими кубиками. У сковороді на сильному вогні розігріти олію, додати вершкове масло і спасерувати цибулю, помішуючи і посипавши сіллю, до м’якості. Потім прибрати з вогню і додати цибулю в рибу, перемішати. Соняшниковою олією або вершковим маслом змастити форму для запікання і вилити туди половину тіста. На поверхні тіста розкласти консервовану рибу з цибулею і залити другою половиною тіста. Поставити форму в розігріту до 180 градусів духовку і випікати, залежно від товщини пирога, 30–40 хвилин. Пиріг повинен підрум’янитися і пропектися. Коли пиріг буде готовим, вийняти його з духовки і дати постояти хвилин 10. Потім можна подавати на стіл.

Автор: Ірина Мнішек