Сезонні роботи в саду: жовтень

10.10.2021 16:00 Корисно
supersadovnik.ru supersadovnik.ru
Надворі вже жовтень, другий осінній місяць, але роботи в саду не поменшало. Потрібно ще позбирати останній урожай і підготуватися до зимових холодів.

Профілактична обробка

Перше, що потрібно зробити — згребти опале листя і падалицю. Чисте від інфекцій і шкідників листя можна закласти в компост. Хворе — закопати глибоко в землю, а краще — спалити.

Далі потрібно зняти ловильні пояси і знищити шкідників, які в них залишилися.

З метою профілактики більшості грибних захворювань плодові дерева обприскують розчином мідного купоросу (3‒5 %), або розчином бордоської суміші (3 %), або спеціалізованим фунгіцидом. Це допоможе проти парші, іржі, борошнистої роси, сірої гнилі. Потрібно добре змочувати не тільки великі гілки дерев, а й дрібні гілочки, щоб розчин проникав і в тріщини на корі.

Фото: /blog.florium.ua

Щоб позбутися лишайника на деревах, їх стовбури і гілки в кінці жовтня, коли повністю опаде листя, потрібно обприскати розчином залізного купоросу (3 %). Усихаючи, лишайник стане коричневим — навесні його можна видалити з поверхні кори металевою щіткою або губкою з абразивним покриттям.

 

Механічні пошкодження та обрізування

Під час збирання останнього врожаю та й просто осіннього огляду саду слід перевірити дерева на наявність хворих гілок — їх потрібно обрізати.

Щоб не пошкодити кору, товсті гілки потрібно відпиляти з відступом від місця зрощення зі стовбуром і вже потім видалити пеньок.Пиляти краще вузькою пилкою-ножівкою з дрібними зубцями. Злами зачистити гострим садовим ножем, вирівнюючи поверхню, продезінфікувати розчином мідного купоросу (3 %) і покрити фарбою або садовим варом. Свіжі зрізи краще обробити наступного дня — тоді фарба добре зберігається.

У разі наявності на деревах місць з тріщинами, слідів від поламаних гілок, дупел, відставання кори, чорного нальоту на корі такі ділянки слід негайно, до настання морозів, зачистити й обробити мідним купоросом (3 %).

Фото: rastenievod.com

Штамби і скелетні гілки дерев потрібно очистити від відмерлих частинок кори і підготувати до побілки, яку краще проводити в кінці жовтня вапняним розчином. Це допоможе убезпечити рослини від гризунів і зайців, а якщо до зими ще й обгорнути стовбури дрібною металевою сіткою чи іншим захисним матеріалом, то добра зимівля саду гарантована.

 

Перекопування і підживлення

Щодо необхідності перекопування пристовбурного кола існують різні думки, щоб докладніше їх проаналізувати, потрібна окрема розмова. Тому зазначимо лише: якщо садівник вирішив-таки це зробити, то кращий термін для такої роботи — початок пожовтіння листя, тобто до активного росту коренів восени. Глибина перекопування  — 10‒15 см (до рівня залягання всмоктувальних коренів).

Фото: leplants.ru

Зазвичай перекопування пристовбурних кіл поєднують з внесенням добрив. Найчастіше це роблять у вересні — на початку жовтня. Норми внесення добрив залежать від типу ґрунту, культури, віку і стану рослин. Органічні добрива слід вносити з розрахунку 4‒8 кг перегною або компосту на 1 м2 площі. Також вносять фосфорні та калійні добрива: 30‒40 г суперфосфату і 15‒20 г калійної селітри або калійної солі. На кислих ґрунтах під перекопування вносять вапно (150‒300 г на 1 м2) або деревну золу (300‒500 г на 1 м2).

 

Підзимовий полив

Восени у дерев починає інтенсивно рости коренева система, а для нормального росту коренів потрібен хороший полив. Його проводять зазвичай у другій декаді жовтня, з огляду на погодні умови та близькість ґрунтових вод.

Фото: ogorodnash.ru

Проте якщо жовтень теплий, то необхідно пересунути ці терміни на більш пізні, оскільки багато вологи в поєднанні з хорошою, теплою погодою може дати зворотний ефект — бруньки почнуть розпукуватися, почнеться вторинне зростання молодих пагонів, і зимостійкість рослини різко знизиться. Полив особливо важливий, якщо було посушливе літо і початок осені. Рясний полив, який називають підзимовим, слід проводити на глибину 50‒60 см, коли середньодобова температура знижується до +5…2 °С. Він має величезне значення, так як велика кількість вологи у ґрунті не дає йому швидко промерзати, тим самим покращує умови зимівлі рослин, зводить до мінімуму деформацію кореневої системи і забезпечує достатню кількість вологи навесні.

 

Не тільки рослини

До морозів потрібно підготувати не тільки дерева, а й те, що допомагає доглядати за ними влітку. Необхідно вилити всю воду з бочок на ділянці й перевернути їх догори дном. Далі — обробити металеві бочки гасом і пофарбувати, щоб не заіржавіли, а потім прибрати в сарай. До речі, садову бочку цілком можна перетворити на пастку для гризунів, які гніздяться в підпіллі і теплицях. Для цього потрібно накрити її зверху щільним папером, обв’язати по колу мотузкою, а посередині зробити надріз хрест навхрест. Просто над посудиною над центром розрізу в стелю вбити цвях, на який повісити приманку, наприклад, житній сухар в олії або сало. Головне — не забути про цю пастку і періодично перевіряти її, оновлюючи принаду і прибираючи шкідників, щоб вони не перетворилися на джерело смороду у приміщенні.

На ділянці також слід приготувати пастки для гризунів з отруєними приманками. Також усю осінь потрібно збирати слимаків з-під розкладених заздалегідь шматків руберойду. Узбіччя доріжок (улюблене місце їх проживання) потрібно обкосити й обприскати залізним купоросом.

Серед осінніх робіт — і прибирання на зберігання всіляких допоміжних речей.

Фото: prorab.kr.ua

Потрібно прибрати з ділянки, вимити й підсушити підпори, палиці та весь інший садово-городній інвентар. Після цього слід прибрати підготовлений до зимівлі реманент у заздалегідь підготоване приміщення.