Шлюб до 18 років: як зареєструвати на законній підставі

21.07.2021 16:41 Корисно
Фото: setutpl.com Фото: setutpl.com
Відомо, що умовою для реєстрації шлюбу є досягнення на день реєстрації особами, які бажають зареєструвати шлюб, шлюбного віку – 18 років. Але з кожного правила бувають винятки.

Шлюбний вік у  18 років визначений ст. 22 Сімейного кодексу України. Закон вважає, що це той вік, з досягненням якого особа є повнолітньою, має повну цивільну дієздатність і здатна, з огляду на досягнення інтелектуальної, психічної та фізичної зрілості, приймати за своїм переконанням будь-які рішення.

Але є винятки. «Ст. 23 Сімейного кодексу України дає змогу неповнолітній особі, яка досягла 16 років, зареєструвати шлюб за умови надання судом такій особі права на шлюб, – говорить начальник Гірського бюро правової допомоги Тетяна Гусєва. – Але за умови, що це відповідає її інтересам».

Читайте також: Відмова від спадщини: як це зробити правильно

Юристка наголошує, що рішення суду в таких випадках є єдиною законною підставою такого шлюбу, і додає, що законодавство не містить чіткого переліку підстав для надання такого права неповнолітнім, але, як правило, такими є: фактичне спільне проживання пари, яка не досягла шлюбного віку, вагітність неповнолітньої, народження нею дитини.

«Виходячи з ч. 3 ст. 234 Цивільного процесуального кодексу України, заява про надання особі права на шлюб розглядається в окремому провадженні. Якщо суд задовольнить заяву, бажаючі зареєструвати шлюб  мають право звернутися до органів РАЦС для реєстрації шлюбу», – пояснює Тетяна Гусєва.

Автор: Ірина Мнішек