Відмова від спадщини: як це зробити правильно

30.05.2021 14:54 Корисно
Фото: infovoronezh.ru Фото: infovoronezh.ru
Про види відмови від спадщини та про правові наслідки в кожному випадку розповідає наш юридичний консультант.

Відомо, що спадкоємець може відмовитися від прийняття спадщини протягом шестимісячного строку з часу відкриття спадщини (з дня смерті особи).

Як пояснила начальник Краснокутського бюро правової допомоги Анжеліка Сбітнєва, відмова від спадщини може бути як на користь конкретної особи спадкоємця (адресна відмова), так і без зазначення такої особи (безадресна).

Читайте також: Що робити, якщо не встигли прийняти спадщину

Юристка підкреслила, що залежно від виду відмови її правові наслідки відрізняються:

– у разі безадресної відмови від прийняття спадщини одним зі спадкоємців за законом з черги, яка закликана до спадкування, частка у спадщині, яку він мав прийняти, переходить до інших спадкоємців тієї ж черги порівну;

– у випадку адресної відмови частка, від якої відмовився спадкоємець, переходить до того чи тих спадкоємців, указаних ним у заяві.

«У вашому випадку відмова буде адресною, на користь брата, – зазначила фахівчиня. – У такому разі у свідоцтві про право на спадщину відображається частка, від якої відмовився спадкоємець».

Для відмови від частки у спадщині спадкоємцю необхідно звернутися із заявою до нотаріуса або, якщо це сільський населений пункт, уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

«До речі, частина 3 статті 1274 Цивільного кодексу України наділяє спадкоємця правом відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь», – пояснила Анжеліка Сбітнєва і додала, що дуже важливо пам’ятати про те, що відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною. «Відмова від прийняття спадщини може бути відкликана тільки протягом шестимісячного строку з часу відкриття спадщини», – наголосила юристка.