Чи законно вимагати повернути подаровану квартиру

04.07.2021 13:30 Корисно
За словами адвоката Романа Чумака, законодавство встановлює обов’язкову наявність письмової форми договору в даруванні об’єктів нерухомості або рухомих речей особливої цінності. І так, повернути такий подарунок можливо.

– У побуті існує вислів «подароване не забирають». Однак, з юридичної сторони це зробити все ж можна. Законодавство встановлює, що в разі умисного вчинення обдарованим кримінального правопорушення проти життя, здоров’я та власності самого дарувальника або його батьків, дружини (чоловіка), дітей – дарувальник має право розірвати договір дарування, внаслідок чого нерухомість чи особливо цінне майно має бути йому повернуто, – повідомив Роман Чумак.

Водночас адвокат зазначив, що в цьому питанні не все так просто й очевидно, як здається на перший погляд. Лише наявність фактів вчинення правопорушення обдарованим не є підставою для розірвання договору. Водночас предмет, який був подарований, має бути збережений обдарованим.

Читайте також: Платна вбиральня на вокзалі – чи законно беруть гроші

– Судова практика до певного часу йшла тим шляхом, що якщо подарований предмет був збережений у натурі, то він вважається збереженим відповідно до чинного законодавства. Тому доведення такої умови було достатнім для розірвання договору дарування та повернення дарунка, – розповів Роман Чумак.

Однак, за словами адвоката, усе змінилось 21 жовтня 2020 року. В цей день Верховний Суд (у справі № 357/10458/18) прийняв постанову, де роз’яснив сутність «збереження» дарунка.

Так, за матеріалами справи позивач подарував відповідачу ½ своїх частин будинку та земельної ділянки. Надалі відповідач їх перепродав третій особі. Через деякий час відповідача було визнано винним у злочині проти позивача. Своєю чергою позивач вирішив розірвати укладений раніше договір дарування.

Читайте також: Зламав машину через погані дороги – як отримати відшкодування

Тоді суди першої та апеляційної інстанції погодилися з вимогами позивача, та задовольнили його позов. Однак Верховний Суд дійшов інакшого висновку.

– Аналізуючи норми законодавства, суд дійшов висновку, що розірвання договору можливе лише за умови наявності дарунка в натурі, тобто коли на момент пред’явлення такої вимоги він є збереженим. Поняття «збереженості» має розглядатися з точки зору перебування дарунка саме у власності обдарованого, а не лише як факт фізичної наявності речі. Оскільки матеріали справи свідчили про те, що відповідач відчужив дарунок третім особам, він не вважається збереженим, а отже, немає підстав для розірвання договору дарування та повернення дарунка, – пояснив Роман Чумак.

Автор: Олександр Гречаний