Що робити, якщо не встигли прийняти спадщину

22.05.2021 14:00 Корисно
Законодавством установлено 6-місячний термін для прийняття спадщини, який рахується, починаючи з дати смерті. Однак ніхто не застрахований від обставин, за яких спадкоємець не може подати відповідну заяву.

За словами адвоката Романа Чумака, недотримання цих строків призводить до позбавлення права на спадщину.

Та інколи обставини, що склалися, не залежать від волі спадкоємця. Тож законодавством передбачено дві умови, за яких цьому спадкоємцеві може бути поновлено строк для прийняття спадщини:

  1. За наявністю письмової згоди інших спадкоємців, якими було прийнято спадщину.
  2. За відповідним рішенням суду.

Якщо перша умова є доволі зрозумілою, то з другою виникають складності. Як пояснив адвокат, судом може бути поновлено термін для прийняття спадщини, якщо спадкоємець доведе поважну причину для такого пропуску. 

Читайте також: Як боротися з погрозами колекторів

Верховний Суд, який є вищим судом в Україні, називав такі поважні причини для поновлення строку на прийняття спадщини:

- Тривала хвороба;

- Перебування за кордоном (протягом тривалого часу);

- Перебування на строковій службі в ЗСУ, в місцях позбавлення волі;

- Невідання про наявність заповіту;

- Складні умови праці, які, зокрема, пов’язані з тривалими відрядженнями, зокрема закордонними;

- Інші обставини.

– Водночас незнання законодавства, непрацездатність, похилий вік, встановлення факту проживання однією сім’єю та невизначеність між спадкоємцями щодо того, хто буде приймати спадщину, – не є такими поважними причинами, – зауважив Роман Чумак.

Він також додав, що довести сам факт наявності таких поважних обставин – справа доволі складна. До того ж судами до уваги беруться переважно письмові докази – довідки медичних установ про стан здоров’я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші довідки, акти, листування, що містять відомості про обставини, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори у встановлені строки.

Автор: Олександр Гречаний