Сонцезахисні окуляри: чи безпечні вони для очей

14.06.2020 16:00 Корисно
Сонце стає активнішим, тому багато хто починає замислюватися над захистом своїх очей від його яскравих променів. Але не всі окуляри, що продаються на ринку, безпечні для зору. Як вибрати правильні, а головне, скільки можна їх носити – давайте розбиратися разом.

Насправді сонцезахисні окуляри, як і звичайні окуляри для корекції зору, повинні бути підібрані за рекомендацією окуліста, і купувати їх на стихійних ринках не варто. Але якщо можливості проконсультуватися з фахівцем немає, при виборі та купівлі треба звернути увагу на деякі параметри.

Ціна

Дешеві сонцезахисні окуляри – це часто дешеві лінзи, які тільки затемнюють зображення, але не захищають від ультрафіолету. Затемнення розширює зіницю, і в неї потрапляє ультрафіолетові промені. Надлишок ультрафіолету може призвести до порушення зору, катаракти й навіть раку. Неякісні окуляри шкідливі для будь-яких очей, але особливо – для очей з порушенням зору, вони можуть з часом посилити патологію.

Матеріал лінз

Існують скляні та пластикові лінзи. Скляні прозоріші, але важкі та крихкі, пластмасові – більш легкі, але дряпаються. Найкращі – з полікарбонату: вони водночас і легкі, і міцні, і пропускають мало ультрафіолетових і інфрачервоних променів.


фото progressiv-optica.com.ua

Колір лінз

Найчастіше використовуються червоні, сірі, зелені, жовті та коричневі, зустрічаються ще помаранчеві, сині, фіолетові та дзеркальні. Найбезпечнішими вважаються окуляри з темно-сірими, чорними, коричневими лінзами, при цьому при глаукомі окулісти рекомендують лінзи зеленого кольору, а при катаракті – сірого. Дзеркальне напилення медичного значення не має, воно зроблено більше для зовнішньої ефектності. А от жовті або помаранчеві небажані: ці кольори збуджують нервову систему і підвищують внутрішньоочний тиск. Шкідливі і лінзи червоного кольору – вони спотворюють звичні кольори й негативно впливають на нервову систему.

Також не варто обирати окуляри, у лінз яких різний ступінь затемнення: наприклад, у верхній частині вони світліші. Такі лінзи стомлюють очі, якщо їх постійно носити, можуть виникнути дискомфорт і швидка стомлюваність.


фото opticlub.org

Форма оправи

Якщо окуляри тиснуть на скроні та перенісся вже під час примірки, їх брати не варто. При використанні вони можуть викликати почервоніння на шкірі, головний біль і відчуття дискомфорту.

Також експерти радять уважно читати інформацію на окулярах або ж у документах, які можуть до них додаватися. На якісні окуляри неодмінно видається сертифікат. Мають бути обов’язково вказані код моделі, підтвердження про наявність UV-фільтра і відомості про довжину хвиль, які окуляри не пропускають. На внутрішньому боці дужок повинна бути зазначена присвоєна окулярам категорія: 0 – пропускає 80–100 % світла, 1 – 43–80 %, 2 – 18–43 %, 3 – 8–18 %, 4 – 3–8 % (такі не можна використовувати водіям).

Але й це ще не все. Окулісти кажуть, що носити сонцезахисні окуляри, навіть якісні, більш ніж дві години в день шкідливо. Якщо їх постійно носити, очі слабнуть і вже не можуть залишатися без захисту від сонячного світла. Адже без окулярів очі тренуються і адаптуються до умов навколишнього середовища. Тому носити їх треба тільки за гострої необхідності, а в приміщенні і на тривалій прогулянці – обов’язково знімати й давати очам відпочивати. Ще краще буде, якщо після зняття окулярів зробити спеціальну гімнастику для очей.

Читайте також І зручно, і красиво: як вибрати одяг для медпрацівника

Автор: Вероніка Добриня