Сусідська груша на вашому городі: як відстояти свою ділянку

11.04.2021 14:45 Корисно
Фото: infovoronezh.ru Фото: infovoronezh.ru
Гілки сусідського дерева в прямому значенні слова "кидають тінь" на вашу ділянку? Як знайти управу на дерево, та й заодно на сусіда, який відмовляється ці гілки рубати, – радить наш юридичний консультант.

Спори щодо вирощування фруктів та ягід поблизу меж земельних ділянок та проникнення коріння (гілок) на сусідній город виникають між сусідами доволі часто, а через це – точаться суперечки, які іноді призводять до конфліктів та справжніх «сусідських війн».

Як діяти згідно із законом, радить директор Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Перепелиця. «Треба взяти до уваги: законодавчо встановлено, що право власності на земельну ділянку поширюється на поверхневий (ґрунтовий) шар у межах цієї ділянки, на багаторічні насадження, які на ній знаходяться. Власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд, але з дотриманням цільового призначення (ст. 373 Цивільного кодексу України і ст. 79 Земельного кодексу України)», – говорить юрист та підкреслює, що власник землі може використовувати на свій розсуд усе, що знаходиться над і під поверхнею цієї ділянки, тільки якщо інше не встановлено законом та за найважливішою умовою – якщо це не порушує прав інших осіб.

Читайте також: Чи можна оскаржити дії прикордонної служби

«Під час висаджування дерев і кущів необхідно враховувати, що відстань від межі суміжної земельної ділянки до стовбурів дерев, які висаджуються, має бути не менш ніж 4–6 м, залежно від величини крони (але не менше ½ діаметра крони дерева), а до кущів – 1,0 м», – пояснює Дмитро Перепелиця.

Він наголошує, що згідно із статтею 105 Земельного кодексу України власник і землекористувач земельних ділянок має право відрізати корені та гілки дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, у випадку, якщо таке проникнення є перепоною для використання земельної ділянки за цільовим призначенням.