Вершкове масло: щоб не помилитися з вибором

14.11.2020 16:24 Корисно
Фото: biz.liga.net Фото: biz.liga.net
Шкода вершкового масла через вміст холестерину сильно перебільшена: адже все треба споживати розумно. До того ж у ньому багато корисних елементів, зокрема вітамінів А, С, D і E. Чому все частіше з’являються сумніви щодо користі цього продукту? На що слід звертати увагу споживачам, купуючи масло?

Правила гри

В Україні вимоги до якості вершкового масла регламентовані національним стандартом ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови», згідно з яким цей продукт повинен вироблятися винятково з коров’ячого молока та (або) продуктів його переробки. Під продуктами переробки молока маються на увазі вершки, сухе молоко, маслянка. Це означає, що продукт, який продається в магазині під назвою «масло вершкове», повинен містити лише молочний жир без жодних рослинних добавок. Дозволяється використання закваски для кисловершкового масла, солі для солоного масла, а також бетакаротину для підфарбовування.

Масова частка молочного жиру може бути різною:

масло вершкове екстра з масовою часткою жиру від 80,0 % до 85,0 %;

масло вершкове селянське з масовою часткою жиру від 72,5 % до 79,9 %;

масло вершкове бутербродне з масовою часткою жиру від 61,5 % до 72,4 %;

масло топлене: молочний жир з масовою часткою жиру не менше 99,0 %.

Крім того, масло поділяють на солодковершкове, що виготовляється з пастеризованих натуральних вершків, та кисловершкове, яке виготовляється з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій.

Ніякого «маселка»

Споживач сьогодні має бути дуже уважним у виборі вершкового масла, адже ані назва «масло»,  ані позначка «ДСТУ» не можуть гарантувати якість продукції.

1. Зверніть увагу на ціну. Якісне масло не може бути дешевим. Для виготовлення 1 кг якісного вершкового масла необхідно близько 30 л молока. Нескладно підрахувати, що справжнє масло коштувати дешево ніяк не може.

2. Подивіться на жирність. Якщо масова частка жиру в маслі становить менше, ніж 60 %, – це підробка.

3. Зверніть увагу на умови зберігання. Масло повинно зберігатися в морозильних камерах. Оптимальна температура зберігання має бути у межах тієї, що вказана на упаковці. Тому безпечніше купувати масло у великих магазинах, де встановлене відповідне холодильне обладнання та дотримуються температурні режими зберігання продукції. Дивіться, щоб масло не було м’яким та деформованим. Деформована продукція свідчить про те, що її неодноразово заморожували й розморожували.

4. Уважно вивчайте маркування. Насамперед прочитайте назву продукції – ніяких «маселко», «маслице» та подібних до них слів ніде не повинно бути. Назва має бути чіткою, наприклад, «Масло солодковершкове екстра», «Масло солодковершкове селянське» або «Масло солодковершкове бутербродне». Зверніть увагу на склад продукції – тільки вершки або продукти переробки коров’ячого молока, саме ці інгредієнти повинні бути у складі справжнього масла. Термін придатності або дата виготовлення, умови та термін зберігання, назва та адреса виробника – ця та інша інформація повинна бути зазначена чітко, у доступній для сприйняття  формі.

Читайте також: Калина: користь та правила зберігання