Боржник не втече: що треба знати про нову систему стягнення заборгованостей

23.05.2021 13:30 Корисно
Фото: epravda.com.ua Фото: epravda.com.ua
З липня цього року вступить у дію механізм автоматичного списання коштів з рахунків боржників. Чим це загрожує та як буде діяти – розповідає наш юридичний консультант.

У законодавстві чітко передбачена процедура виконання рішення суду про стягнення заборгованості. Стягувач звертається до державного або приватного виконавця, оскільки ці служби мають повноваження щодо списання грошей з банківських рахунків. Далі відкривається виконавче провадження, про що вас буде повідомлено листом.

Читайте також:  Як отримати допомогу на поховання: розглядаємо різні обставини

Але з липня цього року вступить у дію механізм автоматичного списання коштів з рахунків боржників. Така можливість з’явиться, адже з 6 квітня цього року набув чинності наказ Міністерства юстиції, який стосується автоматичного арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями.

«Таким чином виконавці отримали новий механізм для здійснення вже встановлених законом повноважень, що має на меті значно прискорити процедуру виконання рішень про стягнення коштів», – зазначила фахівчиня Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва.

Саме вдосконалення процедури розшуку рахунків боржників та автоматизації арешту коштів, що стягуються, і стосувалися останні зміни, внесені Міністерством юстиції.

«Відтепер виконавці можуть автоматично арештовувати кошти на рахунках фізичних та юридичних осіб, які потрапили до Єдиного реєстру боржників, а також можуть автоматизовано отримувати інформацію про номери рахунків боржників та суми коштів на них. Арешт рахунків може бути накладено за борги зі сплати тіла кредиту або відсотків за ним, – пояснила юристка. – Державний або приватний виконавець на підставі рішення суду про стягнення заборгованості за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження створює та надсилає до банків вимогу про отримання інформації стосовно наявності та стану рахунків боржника».

Анастасія Макеєва розповіла також про те, як працює система автоматичного арешту коштів боржників. За її словами, банки не пізніше ніж за годину робочого часу після отримання вимоги, за допомогою системи автоматизованого арешту коштів, надсилають виконавцю відповідну інформацію. Виконавець за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження створює та надсилає до банків, в яких відкрито рахунки боржника, постанову про арешт коштів. Банки накладають арешт на кошти, що перебувають на рахунках боржника, і повідомляють про це виконавця за допомогою системи автоматизованого арешту. Виконавець за наявності коштів на рахунку боржника за допомогою автоматизованої системи створює та надсилає до відповідних банків платіжні вимоги на примусове списання коштів. Банки примусово списують кошти з рахунків боржника та перераховують їх на рахунки органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, з яких кошти потрапляють до стягувачів.

Фахівчиня підкреслила, що запровадження такої системи планується з липня 2021 року, та зауважила, що для боржників оновлена модель автоматизованого арешту коштів не надто добра новина, адже тепер набагато більше шансів, що виконавець знайде кошти на їх рахунках та здійснить їх арешт.

«У разі безпідставного арешту рахунків та списання коштів, захистити свої права можна в судовому порядку», – порадила юристка.