Місце проживання: реєстрація або декларування?

26.12.2021 14:00 Корисно
Фото: lexinform.com.ua Фото: lexinform.com.ua
5 листопада 2021 р. парламентом було прийнято закон, якого так довго очікували та який спростить життя багатьом українцям. Зазначеним законом закріплюється принципова зміна процедури декларування та реєстрації місця проживання. Зараз чекають підписання цього закону Президентом України та набрання ним законної сили. Про що йде мова – пояснює наш юридичний консультант.

На сьогодні послуга з реєстрації місця проживання невиправдано складна. Необхідно збирати документи, отримувати згоди, прибути у спеціальний орган, відстояти чергу тощо. Очевидно, що розвиток технологій та реалії суспільства ніяк не відповідають такій процедурі. Тож закон значно спрощує процедуру реєстрації місця проживання.

Прийняття цього закону вирішує декілька завдань:

  1. Декларування місця проживання здійснюється в електронній формі.

Більшій частині населення України необхідна саме ця послуга. Декларування місця проживання за своєю суттю означає банальне повідомлення держави про своє місце проживання. Воно здійснюватиметься через Єдиний державний веб-портал електронних послуг. Таким же способом власник житла надає свою згоду на декларацію місця проживання одночасно із самою процедурою декларації.

  1. Власники житла отримують додаткову можливість захистити свої права.

Власникам житла надають право скасовувати реєстрацію/декларацію місця проживання без отримання згоди самої особи. Таким чином, власникам нерухомості тепер не потрібно буде чекати, поки особа самостійно змінить місце своєї реєстрації, або звертатись до суду для зняття людини з реєстрації без її згоди.

  1. Адміністративні послуги стануть швидкими та зручними для населення.

«Після набрання чинності законом змінювати своє місце реєстрації можна буде з будь-якого місця, відвідувати спе­ціальні органи для цього потрібно не буде, – говорить адвокат Роман Чумак. – Послуги надаватимуться в електронній формі, що значно скоротить час, необхідний для їх надання; немає потреби відвідувати органи реєстрації або ЦНАП. До того ж не потрібно із собою весь час носити витяг з єдиного демографічного реєстру (у кого паспорт у формі ID-картки), оскільки вся інформація буде в єдиній базі, доступ до якої буде у державних органів».

Читайте також: Надання щомісячної адресної допомоги ВПО: застосовуємо «Дію»

Юрист зазначає, що місце проживання (перебування) особи, зареєстроване до набрання чинності цим законом, не підлягає повторній реєстрації (декларуванню). З дня запровадження доступу до відомчої інформаційної системи, але не пізніше 1 березня 2022 року, інформація про місце проживання (перебування) особи підтверджується також із зазначеної відомчої інформаційної системи.