Як не потрапити в трудове рабство

27.03.2020 18:16 Корисно
Фото: unian.ua Фото: unian.ua
Багато хто досі вважає, що жертвами торгівлі людьми стають тільки люди бідні та малограмотні. Втім, правозахисники та правоохоронці в один голос стверджують, що в цю пастку може потрапити будь-хто.

Попасти у павутиння сучасного рабства  сьогодні, коли кордони стали більш відкритими, стає дедалі простіше. Українці, що їдуть на заробітки за кордон, все частіше страждають від трудового рабства. Як же цього уникнути?

Фахівець Чугуївського центру безоплатної вторинної допомоги Юрій Чумак дає такі поради з цього питання:

1. Дізнайтеся якомога більше інформації стосовно запропонованої вакансії за кордоном або в іншому регіоні України.

2. Перевірте, чи має фірма, що обіцяє вам омріяну роботу, відповідну ліцензію – для цього перегляньте «Перелік суб’єктів, які мають ліцензію з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» на сайті Міністерства соціальної політики України.

3. Майте із собою паперові та скан-копії паспорта та решти документів.

4. У жодному разі не віддавайте свої документи посереднику з працевлаштування, роботодавцю.

5. Заздалегідь занотуйте контакти посольства чи консульства України в країні призначення, а також правоохоронних органів і профільних правозахисних організацій.

6. Бажано хоча б у мінімальному обсязі вивчити іноземну мову країни призначення.

7. Якщо підписуєте договір, написаний іноземною мовою, обов’язково також має бути його офіційний переклад.

Юрист радить також заздалегідь підготувати якусь кодову фразу, яку, в разі небезпеки, навіть перебуваючи під контролем «рабовласників», можна буде промовити по телефону родичам в Україні, що означатиме для них сигнал «SOS» та необхідність бити на сполох. «Перед підписанням договору з роботодавцем необхідно проконсультуватися з фаховим правником. Для цього можна звернутися до юристів, які працюють у системі державної безоплатної правової допомоги», – говорить Юрій Чумак.

Важливі контакти:

Єдиний контакт-центр БПД: 0 800 213 103.

Безкоштовна національна гаряча лінія із запобігання торгівлі людьми, що адмініструється за підтримки Міжнародної організації з міграції в Україні: 527 та

0 800 505 501.

Цілодобова телефонна лінія організації «Ла Страда – Україна»: 116-123 та 0 800 500 35.

Читайте також:  Чи можна судитися з податківцями через незаконну перевірку