Як вибрати якісне шампанське до новорічного столу – коментар харківського експерта

30.12.2020 08:33 Корисно
Фото: www.5.ua Фото: www.5.ua
Головний напій новорічного столу – безумовно, шампанське. Зараз полиці магазинів заповнені пляшками з красивими етикетками, на яких написано «Ігристе» чи «Шампанське». Дивишся – і очі розбігаються. Як не помилитися з вибором та не зіпсувати свято?

Напевно, усі знають, що за законодавством ЄС напій з такою назвою може вироблятися тільки у французькій провінції Шампань. До речі, через кілька років на вимогу умови Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС назва «Шампанське» повинна зникнути з етикеток ігристих вин українського виробництва. Про те, як не заплутатися, обираючи пляшку до новорічного столу, розповідає генеральний директор «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Які бувають ігристі вина

Відповідно до чинного в Україні стандарту ДСТУ 4807:2007 «Вина ігристі. Технічні умови», ігристими називають вина, піняста властивість яких набута внаслідок насичення їх діоксидом вуглецю внутрішнього походження, що утворюється під час бродіння під тиском сусла або вторинного бродіння виноматеріалів у герметично закритих посудинах.

Існує два основні методи виробництва ігристих вин: французький (класичний, коли вторинне бродіння здійснюється в пляшках протягом кількох років) і акратофорний (прискорений резервуарний метод, коли вторинне бродіння відбувається у великих ємностях). До речі, останнім виробляється більшість ігристих вин, що реалізуються в Україні.

Варто відрізняти ігристі вина від дешевих газованих вин, які виробляються шляхом штучного насичення діоксидом вуглецю зовнішнього походження білих, рожевих або червоних оброблених виноматеріалів з додаванням цукру, концентратів виноградного соку, консервованого виноградного сусла. Це дешевша технологія, тому й вартість таких вин повинна бути меншою.

Шампанське: види та виробництво

В Україні поки що діє окремий стандарт на виготовлення шампанського. Залежно від способу виробництва і термінів витримки воно може бути: вироблене за шампанською технологією при вторинному бродінні шампанських виноматеріалів у герметично закритих резервуарах або класичне – вироблене за шампанською технологією з трирічною витримкою вина в пляшках на дріжджах. Але, на думку експертів, за правильного підходу навіть прискорена технологія може дати хороший результат: у більшості випадків не фахівець просто не в змозі за кольором, запахом і смаком відрізнити таке вино від класичного.

До речі, «Шампанським» може називатися тільки біле ігристе вино (рожеві, червоні – то вже ігристі вина).

Згідно з ДСТУ 4807:2007, залежно від кількості цукру в напої, ігристі вина випускають семи видів: екстрабрют (з вмістом цукру не більше 6 г/дм³), брют (з вмістом цукру не більше 15 г/дм³), екстрасухе (16–19 г/дм³), сухе (20–30 г/дм³), напівсухе (35–49 г/дм³), напівсолодке (50–80 г/дм³) і солодке (85–120 г/дм³). Смак брюту має бути легким, освіжаючим з приємною кислинкою. У напівсолодкому ж напої відчуваються кисло-солодкі нотки, з різними відтінками, оскільки для приготування ігристих вин часто використовується купаж з різних сортів винограду. Міцність, вона ж об’ємна частка етилового спирту, ігристих вин повинна бути в межах 10–13,5 %.

Як вибирати

Перш ніж купити шампанське або ігристе вино, потрібно звернути увагу на якість його коркування та уважно вивчити інформацію на етикетці. На ній повинні бути зазначені державною мовою:

– найменування держави;

– найменування і адреса підприємства-виробника, телефон, місце розташування виробничих потужностей;

– товарний знак;

– назва продукції;

– місткість пляшки (л або дм³);

– вміст спирту (% об.);

– вміст цукру (% мас.)

– позначення нормативного документа (ДСТУ, ТУ);

– склад продукту в порядку переваги складників;

– дата виготовлення продукції (позначається на видимому боці етикетки, контретикетки або пляшки);

– гарантійний термін і умови зберігання, а також інформація про придатність;

– рік тиражу або термін витримки для ігристих витриманих вин (може наноситися на контретикетку, кольєретку або поясок);

– номер партії виробництва (дозволено наносити на ковпачок або пляшку);

– штрих-код (може наноситися на контретикетку).

Допускається наявність контретикетки, на якій вказується додаткова інформація про продукт, зокрема калорійність та поживна цінність, застереження щодо споживання. На пляшки з колекційними винами можуть наклеюватися додаткові ярлики з вказівкою «Колекційне» або «Додатково витримане в колекції **** років».

Вивчаючи вигляд пляшки, важливо також урахувати такі особливості: фольга, вуздечка, пробка – із заводським обкатуванням та ідеально наклеєною етикеткою. На горловину пляшки обов’язково наклеюється акцизна марка з відповідними написами.

Розливши вміст пляшки по келихах, зверніть увагу: у напої повинно бути багато дрібних бульбашок, що активно піднімаються знизу (із центру келиха) вгору. Цей процес може відбуватися тривалий час. Якщо бульбашки швидко звітрюються – перед вами не ігристе, а газоване вино. Якісний напій не матиме осаду. Аромат (букет) повинен бути розвиненим, тонким, чистим без сторонніх запахів. Смак – гармонічним, свіжим. Для шампанського і білих ігристих вин характерним є світло-солом’яний колір з відтінками від зеленуватого до золотавого. Якщо колір темний – вино зіпсоване або підроблене.

Читайте також: Рік Бика: готуємося до зустрічі