Як змінити цільове призначення землі: алгоритм дій

16.01.2021 16:11 Корисно
Адвокат Роман Чумак пояснив, що законодавством визначено 9 категорій земель України за цільовим призначенням: для ведення сільського господарства, для житлового та громадського будівництва, землі промисловості та інше. У рамках кожної категорії є свої підвиди. Всі ці категорії означають, що на кожній земельній ділянці можна вести тільки певний вид діяльності.

– Зміна цільового призначення земельної ділянки проводиться в кілька етапів. Насамперед необхідно розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та зміни її цільового призначення. Це завдання виконує землевпорядник, який має право на проведення робіт такого виду. Після розробки проекту необхідно отримати погодження територіального органу Держгеокадастру, – розповів Роман Чумак.

За його словами, зміна цільового призначення земельних ділянок буде узгоджуватися в разі:

– якщо земельна ділянка знаходиться в користуванні на правах постійного користування, оренди, емфітевзису, суперфіцію, в заставі – із землекористувачем, заставодержателем (підпис якого на узгодженні засвідчується нотаріально); 

Читайте також: Як отримати компенсацію за травмування на непосипаних тротуарах

– якщо земельна ділянка відноситься до земель оборони – з Міністерством оборони України або органом державної влади, який здійснює керівництво військовим формуванням, до сфери управління якого належить військова частина, установа, військово-навчальний заклад, підприємство і організація, яка використовує землі оборони на праві постійного користування;

– зміни цільового призначення земельних ділянок державної і комунальної власності природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного, лісогосподарського призначення, в результаті якого земельні ділянки виводяться зі складу таких категорій.

Погоджений проект затверджується обласною державною адміністрацією або місцевою радою залежно від того, де розташована земельна ділянка. Отримавши рішення або розпорядження про зміну цільового призначення вашої земельної ділянки, всі документи, зібрані раніше, подаються до територіального органу Держгеокадастру для внесення змін до Державного земельного кадастру про нове цільове призначення ділянки.

Останній крок: необхідно зареєструвати зміни про цільове призначення земельної ділянки в державному реєстрі прав на нерухоме майно (у разі оренди – перед реєстрацією підписати новий договір оренди землі або додаткову угоду до старого). 

Читайте також: Якщо город не приватизований, його може забрати сусід

– Не будь-яка земельна ділянка може змінити своє цільове призначення. Обмеження передбачені щодо земельних ділянок сільськогосподарського та оборонного призначення. Крім того, деякі види цільового призначення мають свої особливості, – додав адвокат.

Для зміни цільового призначення земельної ділянки необхідні такі документи:

1. Згода власника земельної ділянки на зміну її цільового призначення. Якщо земля у приватній власності – згодою буде нотаріальна заява власника. Якщо земля перебуває в користуванні (оренді), то згодою буде рішення, розпорядження або наказ того органу, який передавав вам цю землю в оренду.

2. Нотаріально завірена копія документа, що підтверджує право на земельну ділянку. Це може бути державний акт на землю, свідоцтво про право власності на землю, договори купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтво про право на спадщину, договір оренди землі та інші.

3. Копія паспорта та ідентифікаційного коду власника або користувача землі (якщо ділянка у власності фізичної особи).

4. Нотаріально завірені копії реєстраційних документів власника або користувача землі (якщо власник ділянки – юридична особа).

5. Нотаріально завірені копії документа, що підтверджує право на об’єкти нерухомості, розташовані на земельній ділянці (за їх наявності).

6. Копія технічного паспорта на об’єкти нерухомості (за їх наявності).

7. Обов’язковою умовою для зміни цільового призначення земельної ділянки є відповідність необхідного вам цільового призначення плану зонування території або детальному плану території.

Читайте також: Ходиш без маски – штраф: юрист пояснив, за що і як каратимуть порушників на Харківщині