Заготовляємо білий налив на зиму: три оригінальних рецепта

31.07.2021 16:30 Корисно
Звична картина: трилітрова банка з жовтуватим вмістом, в якому плавають дрібні бліді яблучка. Якщо вам таке набридло, беріть на озброєння наші рецепти – тим паче, що в цьому році на яблука очікується небувалий урожай.

Запечений білий налив на зиму

Цей рецепт латиської кухні не залишить байдужим усіх, хто любить печені яблучка з молоком або вершками. Але головна його перевага – це те, що можна утилізувати яблучну некондицію.

Знадобляться: яблука білий налив – 1 кг, цукор – 300 г, кориця – 1/4 ч. л., ванільний стручок – 1/2 шт. або ванільний цукор – 1/4 ч. л., сік лимонний – чверть невеликого лимона. Виходить 0,5 літра.

Нарізати яблука; якщо хочеться, щоб відчувалася структура та особливо підгоріла шкірка (як у запеченого яблука), тоді кубиками або пластинками. Взяти посудину, в якій зазвичай у духовці тушкують м’ясо. Скласти туди яблука, додати лимонного соку, щоб вони не потемніли, і перемішати. Зверху насипати половину цукру і струсити, щоб він просипався до дна. Потім досипати цукор, що залишився, додати корицю і ваніль. Корицю в паличці краще притопити в яблуках, щоб добре віддавала аромат. Накрити кришкою.

Читайте також: Варення з вишні та малини: використовуємо залишки ягід

Розігріти духовку до 150–180 градусів і поставити туди посуд з яблуками на годину. Сироп буде кипіти, яблука – плавати зверху, і верхній шар повинен підрум’янитися (саме він і надасть смаку печених яблук). Через годину вийняти, прибрати паличку кориці, перемішати. Обсяг яблук повинен зменшитися наполовину.

Далі можна перебити все блендером, а можна залишити шматочками – за бажанням. Залишається розкласти в стерилізовані банки і закатати. До речі, якщо є чорниця, можна поекспериментувати: на самому початку насипати до яблук жменю чорниці – буде дуже смачно!

Янтарне повидло з білого наливу в мультиварці

Натуральний колір цього повидла з яблук – янтарномалиновий, а консистенція густа, як мармелад.

Знадобляться: яблука – 2 кг (порізані), вода – 1/3 склянки, цукор – 1,2 кг.

Яблука очистити від серцевини, видалити биті або червиві місця, порізати шматочками і викласти в чашу мультиварки. Додати води і поставити на режим «тушкувати» на 1 годину. Зрідка помішувати.

Перекласти масу в каструлю, подрібнити в пюре за допомогою блендера. Повернути пюре в мультиварку, додати цукор і в режимі «тушкувати» тримати 1,5 години – до загущення. Потім викласти в стерилізовані банки і закатати.

Яблучне повидло з шоколадом на зиму

У результаті цього незвичного експерименту виходить не повидло, а справжня мрія ласунів: ароматна темно-коричнева шоколадна паста.

Знадобляться: яблука (очищені і без серцевинок) – 1 кг, цукор – 250 г, какао – 2 ст. л. з гіркою (якщо покласти 1,5 – буде колір молочного шоколаду), вода – 50 мл. Виходить 1 літр.

Підготувати яблука: помити, очистити шкірку, розрізати на чотири частини, вийняти серединку і відразу опустити в холодну воду, щоб не потемніли. Зважити їх – потрібен тільки кілограм чищених.

Потім яблука дрібно (тонко) нарізати: так вони швидше зваряться. На дно каструлі, в якій буде варитися повидло, налити воду. Висипати яблука, накрити кришкою, поставити на вогонь і підігріти, поки вода не почне шипіти. Вогонь зменшити до мінімального і тушкувати хвилин 15–30 – до м’якості.

Читайте також: Літні десерти для ласунів

Поки яблука тушкуються, простерилізувати банки і підготувати кришки. Коли всі яблука стануть м’якими, зняти їх з вогню, трохи охолодити і перетерти в пюре блендером (або пропустити через сито). Цукор з’єднати з какао і дуже добре перемішати. Протерті яблука знову пересипати в каструлю. Зверху висипати цукор з какао і знов ретельно перемішати.

Поставити повидло на вогонь, довести до кипіння і варити на невеликому вогні 10– 15 хвилин, перемішуючи кожні 5–7 хвилин, щоб воно не підгоріло. Готове повидло розкласти в гарячі, протерті насухо банки і відразу герметично закупорити. Банки перевернути догори дном, дати охолонути і зберігати в темному прохолодному місці.

Читайте також:  Кабачки-«перевертні»: 5 рецептів страв, в яких ви ніколи не вгадаєте головний інгредієнт