Запіканка — страва, що збереже і сили, і час

20.02.2022 16:00 Корисно
photorecept.ru photorecept.ru
Ця страва приваблює своєю простотою. Для її приготування зазвичай не потрібні якісь специфічні кулінарні навички. Та й щодо витрат часу і сил вона цікава для господарок: з’єднав складові, поставив у духовку — і чекай готового продукту.

На відміну від пирога, у запіканці зазвичай можна розрізнити шматочки її складових. Це можуть бути продукти, вже піддані термічній обробці (приміром, залишки вчорашньої вечері), проте — не обов’язково. Сирна запіканка, приміром, за своєю сутністю є варіантом пирога із сирного тіста.

Умовно запіканки можна розділити на «яєчні» та «сирні». Щоб приготувати яєчну, продукти потрібно нарізати на більш-менш однакові шматочки. Далі додати до них сирі яйця, перемішати, за необхідності присмачити. Отриману суміш перекласти (дотримуючись усіх правил!) у форму і поставити у попередньо розігріту духовку випікатися.

Для запіканок без яєць, але із сиром, потрібні більш-менш тверді інгредієнти: відварені овочі, готові до вживання м’ясо, риба, морепродукти тощо. Їх слід нарізати не надто маленькими шматками, розкласти у змащеній формі, присипати зверху натертим сиром. Таких шарів, обов’язково присипаних сиром, може бути декілька. Підготовлену таким чином форму із запіканкою можна ставити для приготування в духовку.

Це, так би мовити, основні засади приготування запіканки. А щодо конкретних рецептів — даємо їх далі.

 

«Виручалочка» з фаршу

spkn-krtФото: gotovim-doma.r

Ця поживна й соковита запіканка — чудова альтернатива смаженій картоплі та котлетам. Щодо рецепту, то до нього можна підійти творчо: додавати сезонні овочі, наприклад, болгарський перець або помідори. З ними страва буде ще смачнішою. Рулети й рулетики: прості та незвичні рецепти

Знадобляться: фарш яловичий (або будь-який інший наявний) — 200 г, картопля — 500 г, рис — 150 г, морква — 1 шт., цибуля — 0,5 шт., вода — 200 мл, томатна паста — 1 ст. л., олія — 2 ст. л., сметана — 2 ст. л., сир твердий — 50 г, сіль — за смаком, спеції — за бажання.

Рис відварити до напівготовності. Моркву натерти на грубій тертці, цибулю дрібно нарізати. Обсмажити овочі на олії. Змішати рис і смажені овочі з фаршем. З отриманої маси сформувати невеличкі кульки — діаметром близько 4 см. Картоплю нарізати кружальцями. У змащену олією форму викласти картоплю та м’ясні кульки. Поставити запіканку в попередньо розігріту до 180 °С духовку й випікати 20 хвилин. Тим часом приготувати заливку: змішати сметану, воду, томатну пасту, сіль і спеції. Коли сплине зазначений час, витягнути форму з духовки, залити томатно-сметанною сумішшю запіканку і поставити все в духовку ще на 15 хвилин. Після цього посипати поверхню запіканки тертим сиром і поставити в духовку ще на 5 хвилин, щоб сир повністю розплавився. Готову запіканку перед подачею прикрасити зеленню за смаком.

 

Млинцева запіканка

spkn-blnФото: patee.ru

З цією запіканкою доведеться трохи поморочитися, але воно того варте. Адже виходить дуже смачна страва, ще й оригінальна — принаймні, її вигляд в розрізі нікого не залишить байдужим.

Знадобляться: печериці — 300 г, морква — 300 г, цибуля ріпчаста — 1 шт., масло топлене — 30 г, перець чорний мелений — за смаком, вершки — 300 мл, часник (рублений) — 1 ч. л., зелень петрушки (рублена) — 2 ч. л., сир твердий — 80 г; для тіста: борошно — 200 г, молоко — 400 мл, сіль — за смаком, шніт-цибуля (різана) — 1 ст. л.

Приготувати тісто для млинців: з’єднати борошно, молоко, яйця, сіль і шніт-цибулю, ретельно все перемішати, щоб не залишилось грудочок. Гриби, моркву та цибулю очистити, нарізати все пластинками. На топленому маслі приготувати 8 млинців. На тому самому маслі обсмажити овочі з грибами, додати вершки, мелений перець, часник і петрушку, тушкувати 10 хвилин. Гриби з овочами витягнути із соусу і викласти на млинці. Загорнути млинці в трубочки, покласти їх у змащену форму і залити овочевим соусом. Сир натерти на грубій тертці і посипати ним поверхню запіканки. Поставити форму в попередньо нагріту до 200 °С духовку і запікати 30 хвилин, щоб утворилась золотава сирна скоринка.

 

Овочева запіканка

spkn-brkФото: vilkin.pro

Капуста броколі не надто часто з’являється на нашому столі — а дарма. Страви з неї дуже ніжні на смак, готуються швидко і просто — як от ця запіканка. Здивуємо капустою на нашому столі: рецепти з різними видами капусти

Знадобляться: броколі — 500 г, молоко — 250 мл, яйця — 4 шт., часник — 1 зубчик, сир фета (адигейський) — 150 г, борошно — 2 ст. л., сіль — дрібка, зелень — за смаком.

Розібрати броколі на дрібні суцвіття, покласти їх у змащену форму для випікання. Змішати яйця, молоко, дрібно натертий сир, подрібнений часник, борошно, нарізану зелень і залити цією сумішшю капусту. Поставити форму в попередньо нагріту до 180 °С духовку і випікати 40 хвилин.

 

Мармурова сирна запіканка

spkn-tvrgФото: vitalira.com.ua

Зазвичай слово «мармуровий» щодо випічки викликає спогади про кекс. Але мармуровою може бути й запіканка з кисломолочного сиру — і дуже смачною, переконаєтеся в цьому, коли приготуєте.

Знадобляться: сир кисломолочний жирний — 500 г, яйця — 4 шт., крупа манна — 4 ст. л., цукор (мед) — 4 ст. л., кокосова стружка — 3 ст. л., какао — 1 ст. л, сіль — дрібка, оливкова олія — для змащування.

Змішати половинну норму сиру, яєць, манки, цукру (чи меду, що використовується. Збити все блендером, після чого додати кокосову стружку. Окремо змішати решту сиру, яєць, манки і цукру, додати какао і сіль. Також збити блендером. Змастити форму для запікання олією. Користуючись ополоником, по черзі, шарами, виливати у форму шоколадну та кокосову маси. Заповнену форму поставити в попередньо розігріту до 180 °С духовку і випікати 50‒60 хвилин, до готовності запіканки.

 

Запіканка з гарбуза

spkn-grbsФото: povarenok.ru

Цей десерт поєднує в собі чудовий смак з корисністю — і продуктів (гарбуз, сухофрукти), і способу приготування (запікання). Тому є сенс скористатися нашим рецептом і додати гарбузову запіканку до сімейного раціону.

Знадобляться: м’якоть гарбуза — 600 г, чорнослив — 50 г, родзинки — 50 г, яйця — 1 шт., вершки (нежирні) — 300 мл, цукор — 2 ч. л., сіль — дрібка.

Чорнослив і родзинки залити окропом. Гарбуз нарізати середніми тонкими скибочками, викласти в каструлю, повністю залити кропом і варити 7‒10 хвилин, до напівготовності. Після цього відкинути на друшляк, щоб стекла рідина. Злити воду із сухофруктів, чорнослив нарізати невеликими кубиками. Викласти гарбуз у змащену вершковим маслом форму і рівномірно розподілити на його поверхні сухофрукти. Злегка збити яйце, додати вершки, цукор і сіль, добре перемішати. Залити гарбуз яєчною сумішшю і поставити форму в попередньо розігріту до 200 °С духовку на 30 хвилин. Готову запіканку перед нарізуванням трохи охолодити.