Рибний день для родини — що приготувати з хека чи минтая

14.11.2021 16:00 Корисно
povar.ru povar.ru
Що риба корисна для здоров’я, відомо всім. А ще правильно приготовлена риба дуже смачна, і страви з неї прикрасять будь-який стіл. Тож «рибний день» (зазвичай четвер), який колись запроваджували в їдальнях, був цілком доречним.

Але хто нам заважає приготувати щось смачненьке з риби для своїх домашніх, щоб і меню урізноманітнити, і корисними речовинами збагатити організми близьких? А за основу візьмемо страви з минтая та хека — риб, що в меню закладів харчування колись були найпоширенішими, а зараз залишаються серед більш-менш «бюджетних» з точки зору сімейного кошторису.

 

Суп з рибними фрикадельками для діточок

Фото: my-gril.ru

Від такого супчика не відмовиться жодна дитина, та й дорослим він теж сподобається, адже смак ця перша страва має неперевершений. Для рибних фрикадельок — смачних і ніжних — можна брати різну рибу, у нас це філе хека.

Знадобляться: вода — 2 л, картопля (середнього розміру) — 3 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., морква — 1 шт., лавровий листок — 1 шт., перець чорний горошком — 2 горошини, сіль — за смаком, вершкове масло — 1 ст. л., зелень кропу або петрушки — за смаком; для фрикадельок: філе хека (минтая, тріски тощо) — 1 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., яйця — 1 шт., манна крупа — 2 ст. л., сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Почати слід з приготування фаршу для фрикадельок. У чашу блендера покласти рибне філе і порізану цибулину, перемолоти разом у фарш. Перекласти в миску, додати яйце, манну крупу, сіль, перець за смаком (оскільки супчик вариться для дітей, з перцем краще не переборщувати). Добре перемішати й залишити, щоб набрякла манка, вона забере вологу, і фрикадельки не розвалюватимуться, при цьому будуть дуже м’якими й ніжними. Моркву та картоплю нарізати дрібними кубиками. На газ поставити каструлю з водою, коли вона закипить, додати порізані овочі, цілу цибулину, притишити вогонь і варити все разом, не накриваючи кришкою, 30 хвилин. У цей час сформувати з фаршу фрикадельки — орієнтовно їх вийде 15. Коли картопля в супі стане м’якою, посолити його, попередньо витягнувши цибулину, додати лавровий листок і перець горошком. Акуратно перекласти в каструлю підготовлені фрикадельки й варити все разом ще 5 хвилин. Тим часом дрібно нарізати зелень. Коли фрикадельки спливуть, додати вершкове масло, зелень і дати покипіти ще кілька хвилин, після чого зняти з вогню. Готовий суп накрити кришкою і дати йому настоятися.

 

Картопляні зрази з рибою і вареним яйцем

Фото: ladyelena.ru

Такі приготовані по-домашньому зрази — це смачно й дуже апетитно. Вони виходять напрочуд ніжними, з приємним рибним смаком і рум’яною скоринкою.

Знадобляться: для «тіста»: картопля — 600 г, яйця — 1 шт., петрушка зелена — 4 гілочки, цибуля зелена — 4 пера, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком; для начинки: минтай (філе) — 250 г, молоко — 200 мл, яйця — 1 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком, олія — 1 ст. л.; для смаження: сухарі панірувальні — 4 ст. л., олія — 2 ст. л.

Філе минтая розморозити, якщо є така потреба, очистити від кісток і шкіри, обсушити. Очищену картоплю нарізати середніми шматочками, залити в каструлі водою, поставити на вогонь і відварити до м’якості. Після цього злити воду, картоплю розім’яти в пюре. Петрушку та зелену цибулю промити й обсушити. Зелень дрібно нарізати. У картопляне пюре додати зелень і яйце, всипати сіль та мелений перець за смаком, усе ретельно перемішати. У невелику каструлю чи сковороду влити молоко, покласти філе минтая, довести рідину до кипіння, після чого вогонь зменшити до рівня слабшого ніж середній і варити рибу ще 10 хвилин. Поки вона готується, очистити зварене яйце. Очищену цибулю нарізати дрібними кубиками. Сковороду розігріти, влити половину передбаченої для смаження олії. Викласти в сковороду цибулю й обсмажувати 3‒4 хвилини, до золотавого кольору. У чашу блендера перекласти рибу, смажену цибулю, яйце (розрізавши на кілька частин) й подрібнити все на середніх оборотах. В отриману рибно-яєчну масу всипати сіль і перець за смаком, перемішати — начинка готова. Взяти трохи картопляного пюре, сформувати з нього на долоні плоске кружальце, у центр якого викласти 1 ст. л. начинки. Сформувати з кружальця зразу, щоб начинка була всередині, обкачати її в панірувальних сухарях. Таким же чином сформувати інші зрази. Сковороду розігріти, влити решту олії. Викласти зрази в сковороду і смажити по 7‒8 хвилин з кожного боку до готовності. Подавати до столу зрази можна гарячими та холодними — зі сметаною, томатним або іншим соусом, свіжими овочами, зеленню тощо.

 

Хек, запечений по-грецькому

Фото: povarenok.ru

Хек, запечений по-грецькому, тобто приготовлений у духовці за цим оригінальним рецептом, виходить напрочуд соковитим і ароматним. Крім того, кількість продуктів, необхідних для приготування, є мінімальною. Рибка готується дуже просто і швидко, а в результаті виходить ніжна страва з неповторним смаком.

Знадобляться: філе хека — 500‒600 г, олія (оливкова, бажано — грецька) — за потребою, морква (середня) — 1 шт., цибуля ріпчаста - 1 шт., майонез — за потребою, зелень петрушки чи кропу — за смаком, сіль, перець — за смаком, приправи — за бажанням.

Очищену моркву натерти на грубій тертці. Подрібнити ретельно вимиту зелень, очищену цибулю нарізати півкільцями. Промити рибу, дати стекти зайвому соку, нарізати на невеликі шматочки. На змащену форму, лист або сковороду укласти шматочки хека, посипати приправами, перцем, сіллю до смаку. Щоб вийшла справжня грецька страва, полити зверху рибу оливковою грецькою олією (якщо в наявності тільки соняшникова, це буде український варіант грецької страви). Акуратно розкласти поверх хека цибулю, посипати тертою морквою та подрібненою зеленню. Зверху залити майонезом — його має бути стільки, щоб вистачило акуратно розподілити на всій поверхні. Поставити форму з рибою в нагріту до 180 °С духовку. Приблизно через півгодини утворюється апетитна золотиста скоринка, яка сигналізує, що хек, запечений по-грецькому, вже готовий. Форму з рибою не виймати з духовки, нехай вона там охолоне. Потім нарізати на порційні шматочки та подавати з гарніром.