Рибний день для родини — що приготувати з хека чи минтая

14.11.2021 16:00 Корисно
povar.ru povar.ru

Що риба корисна для здоров’я, відомо всім. А ще правильно приготовлена риба дуже смачна, і страви з неї прикрасять будь-який стіл. Тож «рибний день» (зазвичай четвер), який колись запроваджували в їдальнях, був цілком доречним.

Але хто нам заважає приготувати щось смачненьке з риби для своїх домашніх, щоб і меню урізноманітнити, і корисними речовинами збагатити організми близьких? А за основу візьмемо страви з минтая та хека — риб, що в меню закладів харчування колись були найпоширенішими, а зараз залишаються серед більш-менш «бюджетних» з точки зору сімейного кошторису.

 

Суп з рибними фрикадельками для діточок

Фото: my-gril.ru

Від такого супчика не відмовиться жодна дитина, та й дорослим він теж сподобається, адже смак ця перша страва має неперевершений. Для рибних фрикадельок — смачних і ніжних — можна брати різну рибу, у нас це філе хека.

Знадобляться: вода — 2 л, картопля (середнього розміру) — 3 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., морква — 1 шт., лавровий листок — 1 шт., перець чорний горошком — 2 горошини, сіль — за смаком, вершкове масло — 1 ст. л., зелень кропу або петрушки — за смаком; для фрикадельок: філе хека (минтая, тріски тощо) — 1 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., яйця — 1 шт., манна крупа — 2 ст. л., сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Почати слід з приготування фаршу для фрикадельок. У чашу блендера покласти рибне філе і порізану цибулину, перемолоти разом у фарш. Перекласти в миску, додати яйце, манну крупу, сіль, перець за смаком (оскільки супчик вариться для дітей, з перцем краще не переборщувати). Добре перемішати й залишити, щоб набрякла манка, вона забере вологу, і фрикадельки не розвалюватимуться, при цьому будуть дуже м’якими й ніжними. Моркву та картоплю нарізати дрібними кубиками. На газ поставити каструлю з водою, коли вона закипить, додати порізані овочі, цілу цибулину, притишити вогонь і варити все разом, не накриваючи кришкою, 30 хвилин. У цей час сформувати з фаршу фрикадельки — орієнтовно їх вийде 15. Коли картопля в супі стане м’якою, посолити його, попередньо витягнувши цибулину, додати лавровий листок і перець горошком. Акуратно перекласти в каструлю підготовлені фрикадельки й варити все разом ще 5 хвилин. Тим часом дрібно нарізати зелень. Коли фрикадельки спливуть, додати вершкове масло, зелень і дати покипіти ще кілька хвилин, після чого зняти з вогню. Готовий суп накрити кришкою і дати йому настоятися.

 

Картопляні зрази з рибою і вареним яйцем

Фото: ladyelena.ru

Такі приготовані по-домашньому зрази — це смачно й дуже апетитно. Вони виходять напрочуд ніжними, з приємним рибним смаком і рум’яною скоринкою.

Знадобляться: для «тіста»: картопля — 600 г, яйця — 1 шт., петрушка зелена — 4 гілочки, цибуля зелена — 4 пера, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком; для начинки: минтай (філе) — 250 г, молоко — 200 мл, яйця — 1 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком, олія — 1 ст. л.; для смаження: сухарі панірувальні — 4 ст. л., олія — 2 ст. л.

Філе минтая розморозити, якщо є така потреба, очистити від кісток і шкіри, обсушити. Очищену картоплю нарізати середніми шматочками, залити в каструлі водою, поставити на вогонь і відварити до м’якості. Після цього злити воду, картоплю розім’яти в пюре. Петрушку та зелену цибулю промити й обсушити. Зелень дрібно нарізати. У картопляне пюре додати зелень і яйце, всипати сіль та мелений перець за смаком, усе ретельно перемішати. У невелику каструлю чи сковороду влити молоко, покласти філе минтая, довести рідину до кипіння, після чого вогонь зменшити до рівня слабшого ніж середній і варити рибу ще 10 хвилин. Поки вона готується, очистити зварене яйце. Очищену цибулю нарізати дрібними кубиками. Сковороду розігріти, влити половину передбаченої для смаження олії. Викласти в сковороду цибулю й обсмажувати 3‒4 хвилини, до золотавого кольору. У чашу блендера перекласти рибу, смажену цибулю, яйце (розрізавши на кілька частин) й подрібнити все на середніх оборотах. В отриману рибно-яєчну масу всипати сіль і перець за смаком, перемішати — начинка готова. Взяти трохи картопляного пюре, сформувати з нього на долоні плоске кружальце, у центр якого викласти 1 ст. л. начинки. Сформувати з кружальця зразу, щоб начинка була всередині, обкачати її в панірувальних сухарях. Таким же чином сформувати інші зрази. Сковороду розігріти, влити решту олії. Викласти зрази в сковороду і смажити по 7‒8 хвилин з кожного боку до готовності. Подавати до столу зрази можна гарячими та холодними — зі сметаною, томатним або іншим соусом, свіжими овочами, зеленню тощо.

 

Хек, запечений по-грецькому