Балетний блокбастер «Спартак» покажуть у ХНАТОБі на вихідних

06.10.2021 13:05 Культура
Фото надано прес-службою театру Фото надано прес-службою театру
Прем’єра цієї видовищної вистави пройшла 29 травня, і ця постановка стала справжньою театральною подією сезону. «Спартак» на сцені ХНАТОБа можна побачити 8, 9 та 10 жовтня, початок о 18.30.

«Спартак» – дуже популярний балет, його часто ставлять на сценах оперних театрів; зокрема тільки в Харкові –  двічі, 1967-го та 1979-го, ставив киянин Анатолій Шекера. Тоді на прем'єрі був присутній сам автор музики – Арам Хачатурян, він  навіть диригував першою дією. Але третя версія у постановці народного артиста Республіки Татарстан Георгія Ковтуна стала справжнім  балетним блокбастером: на сцені водночас знаходяться до 200 артистів; пошито 300 костюмів, виготовлено 80 списів, 60 мечів та щитів; 9 разів під час вистави змінюються декорації. У театрі запевняють – такого балету в Україні ще не було!

Читайте також: У Харкові пройшла унікальна балетна прем'єра

У балеті використано  повну партитуру музики Арама Хачатуряна, яка посилена  спеціально написаними сольними й хоровими вокальними номерами. Зазнало змін лібрето, в якому постановник дещо змінив традиційний образ ватажка римських гладіаторів, іншими стали і головні жіночі образи. У нестандартній постановці хореограф поєднав елементи акробатики та каскадерські трюки з класичною хореографією. Глядач побачить ефектні масові сцени оргій римської знаті та гладіаторських битв, пронизливо чуттєві любовні сцени і драматичний, але життєстверджуючий фінал.

Автор: Інна Можейко