Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко: шукаємо «донорів» для відновлення Сковородинівки

03.08.2022 19:40 Культура
Музейний комплекс у Сковородинівці Харківської області – культурний об'єкт особливого призначення, його знищили навмисно, – впевнений міністр.

Харківщина є лідером за зруйнованими в ході війни пам'ятками. Наразі в Харківській області, за даними міністра, в  результаті російської агресії пошкоджено 109 пам'яток культурної спадщини.

– Це не випадково, – впевнений Олександр Ткаченко. – Ворог таким чином веде війну проти нашої національно-культурної ідентичності. Адже сам факт існування великої кількості культурних об'єктів на Харківщині свідчить, що це – Україна, з величезним надбанням нашої історії, нашої культури, наших митців. 

Як приклад Олександр Ткаченко навів руйнування музейного комплексу в Сковородинівці. 

– Ми переконані на всі 100 відсотків – це було зроблено навмисно. Це цинічне знищення культурного об'єкта, і це в рік, коли ми відзначаємо 300 років з дня народження видатного українського філософа Григорія Савича Сковороди. Це  військовий злочин, – говорить міністр.  

Олександр Ткаченко розповів, що питання про руйнування Сковородинівки порушувалося на засіданні ЮНЕСКО. Зараз для відновлення музейного комплексу шукають прямих закордонних донорів.

– За попередніми даними нам на це потрібні десятки мільйонів гривень, – повідомив міністр. – Спочатку  потрібно провести обстеження, щоб вивчити характер руйнувань,  потім розробити проєктну документацію, яка дасть точну суму. 

Найнагальнішим питанням для збереження постраждалих пам'яток Харківщини є проведення консерваційних робіт, щоб восени вода та коливання температур не спричиняли подальших руйнувань. 

– Ми діємо у постійному контакті з Міністерством культури та інформаційної політики щодо збереження культурного надбання, – сказав начальник ХОВА Олег Синєгубов. – У нас абсолютно чітко відпрацьовані алгоритми дій. 

Раніше ми писали про те, як був знищений музейний комплекс у Сковородинівці