Реконструкцію Харківської філармонії обіцяють завершити за два роки. Фото

06.03.2018 13:04 Культура
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
Зараз на будівництві Харківської обласної філармонії працює близько 150 чоловік — архітектори, скульптори, будівельники, оздоблювачі.

Фахівці розпочали найбільш відповідальну та складну частину роботи — відтворення унікальної гіпсової ліпнини в старовинній великій залі філармонії. Паралельно монтують підіймальний механізм в оркестровій ямі, який дозволить їй працювати в трьох різних площинах і збільшувати залу до 770 місць. Про це повідомляє сайт ХОДА.

«Реконструювати будівлю обласної філармонії харків'янам обіцяли протягом 10 років, а ми завершимо будівництво за 2 роки. Значну кількість робіт уже виконано, зараз ідемо за графіком і зробимо все, щоб двері великої зали були відкриті для харків'ян у 2019 році», — розповіла голова ХОДА Юлія Світлична.

За її словами, крім великої зали обласної філармонії на 770 місць, створюється камерна зала на 100 місць. Разом зі зданою в 2016 році органною залою комплекс буде вміщати до 1,5 тисячі глядачів.

Фото: ХОДА


Наразі у приміщенні філармонії проходить монтаж металоконструкцій історичної зали-фойє та основного вестибюля, який з'єднуватиме всі приміщення філармонії у великий комплекс. У кулуарах другого поверху будівлі тривають оздоблювальні роботи. Після завершення монтажу ліпнини у великій залі будівельники планують перейти до монтажу сцени.


«Коли роботи будуть завершені, харків'яни побачать залу такою, якою вона була в ХІХ столітті. Ви побачите там близько 30 гербів міста Харків, де є герб з Кадуцеєм, Ріг достатку. Найбільш унікальне те, що буде тільки в нашій залі, це «мушля» для акустики, яка фокусуватиме звук і посилатиме його слухачам не буде необхідності в мікрофонах», — розповів директор і головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко.

Нагадаємо

Реконструкцію Харківської обласної філармонії почали в 2005 році. Будівництво йшло повільними темпами, неодноразово роботи зупинялися через відсутність фінансування. Відновити роботи вдалося в 2015 році, фінансування було виділено з державного та обласного бюджетів. У результаті вже в серпні 2016 року завершили зведення органної зали, після чого будівельники взялися до робіт у великій залі.

 

Микола Мельник