У Харкові за участю Сергія Жадана презентували проект «Книга-мандрівка. Міста»

19.03.2024 14:49 Культура
Команда проекту «Книга-Мандрівка. Міста» Сергій Жадан та Ірина Тараненко Команда проекту «Книга-Мандрівка. Міста» Сергій Жадан та Ірина Тараненко

18 березня у Харкові відбулася презентація першої книги проекту «Книга-мандрівка. Міста» за участю Сергія Жадана.

Як повідомляє «Слобідський край», перша книга – про незламний Харків. У форматі абетки вона розповідає про визначні постаті та місця Харкова.

– Про Харків завжди було і залишається багато стереотипів. Проте сьогодні важливо, щоб ці стереотипи були саме україноцентричними, такими, які б працювали й на наше місто, й на єдність нашої країни. Тому ми з командою намагалися підібрати наші символи під кожну літеру нашої української харківської абетки. Ясна річ, ми намагалися подати історію Харкова більш-менш об’єктивно. Такий формат, де на одну літеру можна обрати лише одну локацію чи прізвище, з одного боку, нас стримував, проте, з іншого – змушував проявляти креативність і шукати цікаві шляхи та знахідки, – зазначив Сергій Жадан.

Сергій Жадан

Письменник, музикант та волонтер Сергій Жадан на презентації проекту «Книга-мандрівка. Міста» 

«Книга-мандрівка. Міста» реалізується одночасно у двох форматах: мультфільми, що публікуються на YouTube-каналі спільноти «Книга-мандрівка. Україна», та книги, які видає «Видавництво Старого Лева». Минулого тижня вийшов мультфільм про Харків. Серія передбачає також книги та анімаційні фільми про Чернігів, Суми, Запоріжжя, Миколаїв та Київ, які команда проекту презентує протягом березня-квітня 2024 року.

– Вісім років тому ми почали з «Книги-мандрівки. Україна», але вона швидко переросла в кроссекторальний проект, який знаходиться на перетині аудіовізуального мистецтва і літературної справи. Ми працюємо в форматі «едьютейнмент», намагаємось знайти найцікавіші факти й небанально подати їх живою сучасною українською мовою. Ми завжди всі наші продукти намагались робити такими, щоб вони були зрозумілі 6-річній дитині та цікаві Нобелівському лауреату. Від початку повномасштабного вторгнення ми розуміли, що хочемо продовжувати розказувати про нашу країну, про наші незламні міста, їхніх героїчних мешканців, які й надихнули реалізувати цей проект, – розповіла засновниця креативної агенції Green Penguin і співзасновниця анімаційного видавництва Books&Cartoons Ірина Тараненко.

Автор проекту Ірина Тараненко

Засновниця креативної агенції Green Penguin і співзасновниця анімаційного видавництва Books&Cartoons Ірина Тараненко

Нагадаємо, що Національну премію України імені Тараса Шевченка отримали двоє журналістів з міста Харкова за серію журналістських матеріалів.

Також раніше ми писали, що напередодні річниці повномасштабного вторгнення у Галереї Харківського медіа ХАБу відбулась фотовиставка «Лютий Life. Паралелі», авторами якої є харківські фотожурналісти Сергій Козлов та Василь Голосний.

Автор: Валерія Ткаленко