Оскар-2024: «20 днів у Маріуполі» став кращим документальним фільмом

11.03.2024 08:11 Культура
Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав Оскар-2024 / Фото: Reuters Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав Оскар-2024 / Фото: Reuters

Стрічка харківського режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» здобула Оскара у категорії «Найкращій документальний фільм».

Як пише «Слобідський край» з посиланням на ВВС-Україна, 96-та церемонія нагородження премії «Оскар» від Американської академії кінематографічних наук та мистецтв відбулася у ніч проти 11 березня у Лос-Анджелесі.

Український фільм уперше отримав нагороду головної премії світу. Стрічка розповідає про облогу Маріуполя у 2022 році. Він містить реальні кадри боїв за місто, завдяки пресі вдалося задокументувати та показати всьому світові злочини, які вчиняли російські військові.

Фільм зняла команда Associated Press: відеограф, фотограф, режисер Мстислав Чернов, продюсерка, журналістка Василиса Степаненко та фотограф Євген Малолєтка. Зазначимо, що Мстислав та Василиса — харків’яни.

– Я хотів би ніколи не робити цей фільм, не виходити на цю сцену і хотів би, щоб Росія не нападала на Україну. Якби я міг обміняти нагороду на те, щоб Росія не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників, – сказав Мстислав Чернов на церемонії нагородження.

Нагадаємо, протягом року фільм зібрав низку нагород на вітчизняних та закордонних кінофестивалях. Мстислав Чернов отримав також Пулітцерівську премію. Також він приніс українському кінематографу і першу в історії Премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв.

Нагадаємо також, що харківські журналісти Мстислав Чернов та Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Автор: Галина Гришко