У селі Бердянка на Зачепилівщині планують відкрити першу в Україні сільську картинну галерею

08.01.2023 14:55 Культура
На фото: під час підписання Меморандуму На фото: під час підписання Меморандуму
Ідея створення картинної галереї народилася саме під час війни, і реалізувати її планують у селі Бердянка вже цієї осені.

Ініціаторами та співзасновниками створення першої в Україні сільської картинної галереї стали Рада Почесних громадян Харківської області, Харківська організація Національної спілки художників України, Зачепилівська селищна рада та  ПСП ім. Фрунзе – пише "Слобідський край".

– Ідея виникла під час поїздки членів Ради до Зачепилівщини. Делегація побувала у господарстві ім. Фрунзе, яке очолює Іван Глянь, також Почесний громадянин Харківської області. Під час зустрічі побачили приміщення, яке пустувало, і народилася ідея зробити там першу в Україні сільську картинну галерею. Цю ідею  висунув голова Харківської спілки художників Віктор Ковтун, – розповідає голова Ради Почесних громадян Микола Тітов. 

Наприкінці минулого  року був підписаний Меморандум про співпрацю між співзасновниками, і найближчим часом буде зроблено перший крок: виїзд фахівців у Бердянку, щоб оцінити стан приміщення та зрозуміти, що треба зробити для перетворення його на галерею. 

Ремонт та переобладнання взяло на себе ПСП ім. Фрунзе. Селищна рада, якій належить приміщення, планує надати штат, узяти на баланс та утримувати створену галерею, а організацію наповнення галереї художніми творами узяв на себе голова Харківської спілки  художників Віктор Ковтун.

– 15 робіт вже є, зокрема  – пейзажі Зачепилівщини. Я особисто переговорив із своїми колегами-художниками, у тому числі і лауреатами Шевченківської премії щодо надання їх робіт до цієї галереї, вони згодні. Тобто це буде збірка художніх творів дуже високого рівня, – пояснює Віктор Ковтун. 

Організатори планують створити також експозицію дитячих творів і творів воєнного часу. На їх думку, створення такої галереї, окрім великого виховного та культурного значення, має ще й перспективи з точки зору розвитку туризму для Зачепилівщини, адже про післявоєнне майбутнє треба думати вже зараз.

Раніше ми писали також  про те, Яких втрат зазнала «культурна» інфраструктура Харківщини,

 а також про те, що внук автора знаменитої казки «Пригоди Чиполіно» відвідав Дергачі.