Страхові виплати під час війни: що змінилось для українців з 1 січня

06.01.2023 16:50 Суспільство
Фото: inshe.tv Фото: inshe.tv
Головне, що змінилося – всі страхові виплати тепер здійснює Пенсійний фонд України. Саме його визнано уповноваженим органом у системі загальнообов’язкового державного страхування.

Попри війну, держава продовжує виконувати свої соціальні зобов’язання перед українцями, зокрема – із забезпечення державного соціального страхування. У вересні було прийнято закон щодо запровадження нової організаційної моделі соціального страхування – пише "Слобідський край" .

Згідно з ним, з 1 січня виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме не Фонд соціального страхування України, а Пенсійний фонд України. Розмір цих виплат для громадян зберігається, а розмір деяких – навіть збільшується.

Як пояснила міністр соціальної політики Оксана Жолнович, першочерговою метою реформування системи соціального страхування є підвищення доступності та ефективності сервісу, забезпечення прозорості процесів. Вона підкреслила, що хвилюватися щодо страхових виплат українцям не варто: умови їх надання та розміри не змінюються.

Отже, з 1 січня 2023 року Пенсійний фонд як установа, що має найбільш розгалужену мережу територіальних органів та є утримувачем і адміністратором електронного реєстру листків непрацездатності (складової частини реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування), здійснює:

–   призначення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до закону;

–  проведення перевірки обґрунтованості видачі, продовження листків непрацездатності і документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів;

–  контроль за використанням страхувальниками страхових коштів. 

Відтепер Пенсійний фонд України виплачуватиме:

– допомогу по тимчасовій втраті працездатності;

– допомогу  по вагітності і пологах;

– допомогу на поховання застрахованим особам, зокрема і потерпілим на виробництві;

– одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

Держава зберігає всі виплати і забезпечення допоміжними засобами реабілітації для людей з інвалідністю, а видатки за цим напрямом у 2023 році збільшено вдвічі порівняно з 2022 роком – до 3,3 млрд грн. Змінюється лише джерело фінансування цих видатків: воно  відбуватиметься за рахунок Національної служби здоров’я України (НСЗУ), а забезпечення допоміжними засобами реабілітації – за рахунок державного  Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСЗІ).

Якщо у вас виникли проблеми  зі страховими виплатами, звертайтеся за консультацією до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або до контакт-центру Пенсійного фонду України за телефоном: 0800 503 753.

Також раніше ми писали, яких втрат зазнала «культурна» інфраструктура Харківщини та про грошові виплати жителям Харківщини.

 

Автор: Інна Можейко