Вчитель-рокер з Харківщини викладає літературу під гітару (Фото)

26.07.2016 14:45 Культура
фото з особистого архіву героя публікації фото з особистого архіву героя публікації
Сергій Євдокимов – 40-річний вчитель словесності та української мови у Великобурлуцькій школі, хобі якого – музика. Сергій сам пише пісні й виконує їх на уроках.

Сергій Євдокимов майстерно грає на гітарі, хоча є самоуком. Він закінчив музичну школу по класу баяна, а на гітарі лише брав кілька приватних уроків. За інструмент узявся більш серйозно у студентські роки, коли здобував філологічну освіту в ХНУ імені В. Н. Каразіна.

– Я люблю літературу, а музика – як доповнення, – вважає вчитель.

У студентські роки Сергій грав у групі, де був лідером. Ще в 90-х наш герой з другом записали на магнітофон «Весна» кілька власних пісень. Дали послухати одногрупнику, що працював на радіо. Той сказав, що пісні Сергія були «як грім серед ясного неба».

– Україна тоді тільки стала незалежною, був злам естради. На старому поставили хрест, а нового не було, тим паче українськомовної пісні, – згадує Сергій.

Після цього хлопця запросили на студію звукозапису. Він збирався грати разом з одним флейтистом, але той не прийшов. І після того так і не вдалося Сергію записати пісні на студії. Після закінчення університету група розпалася, і доля розкидала учасників гурту кого куди.

У своєму доробку автор-виконавець має близько сорока пісень російською і переважно – українською мовами. Виступає у Великобурлуцькому районному бБудинку культури, місцевій школі, на фестивалях і конкурсах. Співає сам та інколи в дуетах, тріо. За стилем його пісні тяжіють до року.

– Рок – це не тільки стиль музики, а ще і певний зміст. Там має бути протест, порушено, озвучено проблему, яку треба розв’язувати, – пояснює музикант.

Тематика пісень різнопланова, але не досить розгалужена. Є багато пісень про кохання, на релігійну тематику, філософського штибу (про сутність людського життя, призначення людини у цьому світі), пісні на історичні теми (про князя Святослава, роздробленість Київської Русі, повстанців УПА тощо).

– Я захоплююся історією. Багато читав, є друзі з істфаку, підтримую з ними зв’язок, і на розкопки їздив. Тож у романтичному плані пишу про історичні події, – розповів Сергій.

Театр – ще одне хобі Сергія. Він постійно грає у спектаклях місцевого БК.

Авторські пісні чоловік використовує і у своїй роботі. Він співає під час уроків.

– Одна річ, коли вчитель візьме та прочитає з книжки, інша – коли принесе програвач і поставить пісню. Але зовсім по-іншому сприймається, коли вчитель наживо співає під гітару, – переконаний Сергій.

На таких уроках у дітей палають очі, інколи вони потім теж співають удвох-втрьох програмні вірші. Сергій каже, що так працювати і йому приємно, а дітям взагалі запам’ятовується назавжди.
«Ви єдиний вчитель, який нам співав на уроці, окрім вчителя музики», – зазвичай кажуть учні на випускному вечорі.

Одного разу на вечір випускників учитель подарував своїм учням власну пісню. До виступу зробив слайдову презентацію. «В останню ніч, як паршивий студент, приготував», – зізнається жартома Сергій.

– Коли виходимо з учнями на природу на «День здоров’я», варимо кашу, я беру свою гітару. Так за сім років учні дорослішають під мої пісні. І от поки вони закінчують школу, з 10–15 хлопців 2–3 точно опанували цей інструмент завдяки мені, – ділиться Сергій.

Таїсія Єрохіна, позаштатний кореспондент
Повну версію статті про Сергія Євдокимова читайте тут.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта