Як правильно похмелитися після Нового року. Поради спеців

02.01.2013 11:24 Культура
http://health.obozrevatel.com http://health.obozrevatel.com
Справжні українські чоловіки дають поради, як пережити 1 січня.

Якщо прекрасній половині людства у передсвяткові дні є чим зайнятися, адже зокрема, приготування страв цілком їх прерогатива, то в деяких чоловіків тут своя, особиста, думка.

Уже вранці 31 грудня в них починає свербіти, як мовиться, в одному місці. Каверзні думки випити чарку-другу кубляться в голові немов бджоли у вулику і вже заздалегідь заготовлені для дружини різні відмовки.

Мовляв, куму треба ялинку допомогти відтягти, або товариш попрохав з дітьми посидіти, словом тут у кожного фантазії не займати. І ось настає очікувана мить, коли люба каже: «Йди вже милий, на годинку, не більше, та не забарися, як це було рік тому».

Ну, про рік тому краще не згадувати. І щоб минулорічний невтішний діалог з дружиною, який продовжувався тривалий час, не дай Боже, не повторився, рекомендуємо скористатися простими народними способами. Це для того, аби не сп’яніти та хоча б почути поздоровлення Президента та бій курантів. А можливо, ці поради навіть допоможуть переглянути улюблену кінострічку багатьох поколінь «Іронія долі, або З легким паром». Та це невеличкий ліричний відступ, а якщо серйозно, то як радять лікарі, краще в чарку взагалі не заглядати, і тоді не буде ніяких проблем.

Пийте сік і грайте в хокей

От і кандидат психологічних наук Наталія Лісна розповіла, що взагалі можна не водити дружбу із «зеленим змієм», як вона, і при цьому відчувати себе повноцінною людиною. І з цією чарівною жіночкою не можна не погодитися. На її думку, потрібно знайти для себе якомога більше цікавих занять, і тоді про вживання спиртних напоїв і думати буде ніколи.

З цим цілком згоден і досвідчений лікар-психіатр, нарколог Михайло Дюженко, який вважає, що не слід жартувати з алкогольними напоями, бо це ні до чого доброго не призведе. І все часто починається з однієї чарочки горілочки чи келиху шампанського, а потім людину вже не зупиниш, і одним з приводів саме і є Новий рік. То там застілля, то там, а потім Різдво, СНР (старий новий рік) і людина поступово стає залежною від оковитої. Та й ранок починається з бажання похмелитися. Так що вирок лікарів такий: краще пити сік, грати в хокей та радуватися життю...

Воля є, сила є, а сили волі немає

Більша частина людей на свята все ж таки знають свою міру і не зустрічають Новий рік обличчям у салаті «Столичний». Ну, а тепер про тих у кого є і сила, і воля, а сили волі разом немає.

Перше – це потрібно знати основні правила застілля, дотримання яких збереже від багатьох проблем: не змішуйте напої та обов’язково як слід закусуйте. Подейкують, що починаючи свята з вина та коктейлів і поступово підвищуючи «градус», залишишся тверезим, але це зовсім неправильно, як і навпаки – починати з горілки і закінчити пивом. Слід сконцентруватися на чомусь одному і в жодному разі не змішувати напої.

До того ж, у процесі святкування після кожної прийнятої дози алкоголю треба добряче закусити, бажано жирними стравами, або тими, в яких є лимон. Це, на думку завсідників застіль, дозволяє тривалий час бути у «формі». А ще, перед тим як сісти за стіл, можна випити два сирих курячих яйця або з’їсти пару чайних ложок вершкового масла, чи прийняти чайну ложку олії. Не буде зайвою перед трапезою чашка зеленого або м’ятного чаю. Усе це в комплексі й повинно повністю «спрацювати» на вас під час святкування, а там, як карта ляже.

Чорний ворон, не кружляй над моєю головою

Ось він і ранок нового року – здрастуйте, люди добрі! Господиня відпочиває, адже їй удалося відчути свято сповна. У радісних посмішках сплять і дітлахи. Щасливі вони – подарунки від Діда Мороза прийшлися до вподоби. Але є обов’язково хтось один, кому не спиться. І це глава сімейства. Воно б може й удалося подрімати, але в голові немовби коні на вигоні дрибцюють. Буває й таке.

І що ж робити цьому горопасі, аби близькі не побачили його в стані якогось там прибульця – начебто й рідного, але з якимись каламутними очима. Тут треба рятувати ситуацію самому і знову слід пам’ятати народну мудрість. Так от, тільки-но якось там звелися на ноги, треба підстрибом бігти в пошуках води і сповна вгамувати спрагу. Потім обов’язково прийняти контрастний душ, а краще – ванну з морською сіллю.

Після цього, не скидаючи обертів, мчіть до залишків новорічного столу – у першу чергу шукайте холодець або розігрійте м’ясний бульйон. Якщо не «попустило», пийте огірковий розсіл, сік квашеної капусти та закусуйте медом. Годиться й гаряча кава, але не з коньяком, бо знову ж таки «розвезе». А ще є таємний рецепт лише для читачів «СК»: швидко зробіть настій з трави горицвіту, випийте і вам обов’язково буде краще…

…Прокинулася дружина, теща (дай Бог їй здоров’я) щось там бурчить на кухні, а поруч тесть похмелитися хоче. Поряд у кімнаті і дітки, як соловейки, спросоння щебечуть і батькові пошепки розповідають, що їм там доброго приснилося. А він, немовби буревісник, розправив крила і уважно слухає та киває. Ось вона, справжня новорічна сімейна ідилія!

Ігор ТЕСЛО, матеріал з газети "Слобідський край" №156 від 29.12.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта