У Харкові зафіксували другий випадок малярії з початку року

Фото: genovatoday.it Фото: genovatoday.it
Хворий чоловік нещодавно повернувся з Африки, де перебував у відрядженні.

Харків'янин звернувся до медиків зі скаргами на слабкість і температуру до 38 градусів. Чоловіка госпіталізували з підозрою на малярію, а в ході клінічного дообстеження діагноз підтвердився.  Про це повідомили в ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За словами пацієнта, він недавно повернувся з Африки, де в зв'язку зі своєю професійною діяльністю відвідував Демократичну республіку Конго і Уганду.

Зараз хворий проходить лікування, медики оцінюють його стан здоров'я як середньотяжкий. За місцем проживання чоловіка фахівці лабцентру провели епідеміологічне розслідування і вжили заходів проти подальшого поширення хвороби.


Довідка «СК». Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба значно поширена в країнах з тропічним кліматом, протікає з нападами ознобу, підвищенням температури тіла та порушеннями різних органів та систем організму. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно реєструється більше 200 мільйонів випадків малярії, 90 % з яких припадає на країни Африканського континенту.

Медики нагадують, якщо людина планує відвідати країни, де поширена малярія, їй необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом у людини виникла лихоманка, з’явились головний біль, біль у м’язах чи інші симптоми, негайно звертайтесь до лікаря.


Читайте також: Сімейні лікарі Харківської області очолили рейтинг довіри пацієнтів

Олександр Ушаков