Зняли з рахунку 36 мільйонів: у Харкові викрили шахрайську групу

У керівниці одного з Харківських сільгосппідприємств списали з рахунку 36 мільйонів гривень за неіснуючу позику. Шахраїв затримали, коли ті намагались зняти гроші в банку.

У Харкові поліція викрила злочинну групу у скоєнні шахрайства в особливо великих розмірах. Як повідомили у ГУ НП в Харківській області, 4 серпня 2021 року співвласниця та генеральна директорка одного з харківських приватних сільськогосподарських підприємств отримала смс-повідомлення, що з її особистого рахунку в банку знято гроші у сумі понад 36 мільйонів гривень. Враховуючи, що директорка підприємства  не вчиняла жодних дій по руху коштів, жінка звернулась до відділення банку, де їй повідомили, що гроші списані в рамках виконавчого провадження.

Також у банку додали, що гроші з рахунку жінки списані на підставі постанови, яку на адресу фінустанови надіслав приватний виконавець. З наданих банком документів встановили, що незнайомий директорці підприємства чоловік надав приватному виконавцю виконавчий напис, підроблений одним з київських нотаріусів, який в цей часбув оголошений у розшук. У виконавчому написі зазначено, що у 2019 році жінка нібито уклала договір позики на 36 мільйонів гривень з цим незнайомим чоловіком, проте на момент «укладення» договору потерпіла перебувала у Німеччині.

Читайте також: Придивіться до печатки: як шахраї підробляють документи на землю

На підставі підробленого договору позики приватний виконавець відкрив виконавче провадження та направив документи до банку для списання коштів з рахунку директорки. За даними слідства, "позикодавець" отримав на власний рахунок 33 мільйони гривень, а решта грошей була переведена на рахунок приватного виконавця у якості винагороди.

Читайте також: На Харківщині судитимуть банду, що ошукувала підприємців через сільські газети

5 серпня під час спроби зняття вказаної суми коштів у відділенні одного з банків Києві чоловіка затримано.

За попередніми даними поліції, шахрай у 2014 році був умовно-достроково звільнений від відбування покарання за умисне вбивство та у 2020 році засуджений за незаконний обіг наркотиків.

Крім того, до повторного рейдерського захоплення активів господарства причетні особи, які вже протиправно намагалися заволодіти майном цього підприємства у 2019 році. За цим фактом обвинувальний акт щодо рейдерів наразі перебуває на розгляді в суді.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо великих розмірах) ККУ.

Наразі вирішується питання про повідомлення учасникам злочинної організації про підозру, а також щодо обрання запобіжного заходу та накладення арешту на їх майно. Досудове розслідування триває.

Автор: Олександр Томін