Олег Синєгубов: Задля безпеки громадян обмежуємо доступ до кладовищ, які можуть бути заміновані

04.04.2023 09:21 Новини
Джерело: ХОВА Джерело: ХОВА

Під час Великодніх свят у Харківській області введено обмеження на відвідування деяких кладовищ. Особливо це стосується деокупованих територій та тих, де велися активні бойові дії.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край».

На Харківщині залишається висока мінна небезпека. Як зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, загальна площа ймовірно замінованої території складає близько 1,2 мільйона гектарів – це 447 населених пунктів.

– Як мінімум половина території нашої області вважається потенційно небезпечною. Особливо ті населені пункти, які були під тимчасовою окупацією або де велися активні бойові дії. Ми вживаємо всіх необхідних заходів для посилення розмінування. Так, у Харківську область направлені додаткові загони підрозділів ДСНС. Перш за все увага саперів буде зосереджена на знешкодженні вибухонебезпечних предметів на об’єктах критичної інфраструктури, аби якнайшвидше відновити електропостачання на деокупованих територіях області, – зауважив Олег Синєгубов.

Ризик травмування або загибелі людей унаслідок підриву на вибухонебезпечних предметах значно зростає у період Великодніх свят. Очікується, що на поминальний тиждень люди почнуть масово відвідувати місця поховань близьких. Задля безпеки жителів області під час засідання Ради оборони Харківської області та Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій було ухвалено рішення про заборону відвідування кладовищ та місць поховань під час Великодніх свят.

– Відвідування кладовищ, де була тимчасова окупація або велися активні бойові дії, будуть заборонені. Органи місцевого самоврядування зобов’язані провести роз’яснювальну роботу серед населення про небезпеку відвідування місць поховань, а також виготовити необхідні матеріали і людям продемонструвати, що вхід на кладовища категорично заборонено, – наголосив Олег Синєгубов.

Обмеження на відвідування окремих кладовищ будуть визначені районними, міськими та селищними військовими адміністраціями в тісній співпраці з ДСНС і поліцією. За словами начальника ХОВА, повний перелік місць, які не можна буде відвідувати, опублікують додатково.

Також в обласній військовій адміністрації наголосили, що комендантська година у Великодні свята на Харківщині залишається без змін – з 23:00 до 05:00. Усі церкви та деякі кладовища області будуть під охороною поліції.

Нагадаємо, у Харківській області з початку війни від вибухонебезпечних предметів загинуло 27 людей. Жителі Циркунівської громади часто звертаються із заявами про розмінування приватних територій. Щотижня сільська військова адміністрація отримує до 20 заяв. Процес збирання інформації триває. Раніше ми писали, що у Харківській області з 23 до 29 березня сапери обстежили та розмінували 31,3 кілометра доріг, 2,9 кілометра газопроводів, а також обстежили 10 об’єктів.

Головні новини Харківська область читайте в нас на сайті.

Автор: Анастасія Хушану